«La ikke ditt dårlige humør gå utover bussjåføren»

Innlegsforfatteren mener bussjåfører får ufortjent mye tyn.   Foto: Arkiv

Debatt

En bussjåfør, en bussjåfør, er en mann med godt humør.

Den sangen er vel ikke helt i takt med dagens sjåfører. I dag er en bussjåfør, en mann med jernhelse og i topp psykisk sett. En mann som ikke kan tillate seg å bli påvirke av stress i trafikken og gretne busspassasjerers varierende humør.


 

Refererer til fredagens innslag i Adresseavisens der en buss kjører med en åpen dør. Bussen var ikke full, alle satt og det var heller ingen barnevogner med. Passasjeren som tipset Adresseavisen mente at sjåføren burde latt bussen stå og bedt oss og vente på neste buss! Hadde noen av de andre passasjerene blitt «fornærmet» om de kom for sent til dit de skulle? Svaret er definitivt ja. Hvor lang tid var det eventuelt til ny buss kom og tok passasjerene videre? Hadde sjåføren kontakt med Trafikklederen, det vites ikke.


 

Det påstås at bussen ikke kan kjøre med en dør åpen. Den observante leser skjønner at det er mulig.

Jeg hadde en far, som var Trafikkleder i Trondhjem Bilruter i 26 år og en Bror som var Trikkekonduktør i 3 år. Når de to treftes, var det mye alvor, latter og glupe kommentarer å høre!

Til de som kritisere sjåførene. Tenk deg selv å kjøre en leddbuss på 24 meter gjennom midtbyen i rushtiden, her skal rutetiden holdes på «minuttet». Her må du har øynene rettet rundt 360 grader, dvs. over «alt»! kanskje ikke så lett da vi jo har bare to øyne!

Av den eldre garde husker kanskje noen vinteren 1957 – 1958, da var det snø i byen … Så mye snø at det var totalt uframkommelig for absolutt all trafikk. Her var det kun ski som galt. Tro meg, folk kom seg til sine arbeidsplasser og andre bestemmelsessteder den gangen også. Utrolig men sant.


 

Per i dag har vi nok fått flere av våre nye landsmenn som sjåfører hos AtB, som nok ikke har sett snø tidligere. Hvordan disse takler å kjøre på vinterstid vil forhåpentlig gå bra. Eller gjør det?

Til slutt vil jeg anmode busspassasjerene om følgende: Gi sjåførene en forbeholdne honnør til deres stressende yrke og ønsk dem «Ha en god dag», når du stiger på «foran» i bussen. Ikke sikkert du får svar, pga. av han er opptatt, men tror det blir registret hos sjåføren. La ikke ditt dårlige humør gå utover bussjåføren, men ha en strålende dag tross alt.

Undertegnede ønsker deg en god jul og et godt nyttår

Hans Walseth,

snart Tippoldefar