«Du må skaffe inntekter til kommunen, Ivar. Lytt til meg denne gangen»

Oddvar Nergård er kritisk til økonomistyringa i Stjørdal kommune.   Foto: Arkiv

Debatt

Håper det er greit at jeg kaller deg Ivar selv om jeg er klar over at du er ordfører, og ordførere har jo et verv som skal respekteres, og jeg har ingen intensjon om å opptre respektløst overfor deg.

Jeg skriver dette mer i omtanke for deg og de utfordringene du står oppe i nå. Du skjønner at da jeg fikk budsjettet for kommende skoleår, så kom jeg til å tenke tilbake på - ja var det 2006 eller 2007, det spiller forresten ikke så stor rolle, men du var ganske fersk politisk sekretær for ordføreren da, og jeg ganske fersk rektor.


 

Jeg så ganske fort den gangen at økonomien i Stjørdal var mer enn anstrengt allerede da. Jeg husker jeg ba om et møte med deg for i min naivitet å forklare deg om utfordringene i skolen, og hvor du kunne hente pengene til å bedre situasjonen! Lite ante jeg da at du allerede hadde alt klart, og at det jeg dristet meg til å foreslå – eiendomsskatt, var en vederstyggelighet!

Jeg fikk ikke sagt så mye husker jeg, men kommer du på Ivar hva jeg fikk sagt til slutt? Det skal vel godt gjøres etter alle disse årene, og skal jeg være ærlig Ivar så var du ikke så opptatt av å lytte heller.

Det jeg sa var følgende: «Hvis dere fortsetter denne økonomiske politikken framover så maler du deg så godt opp i hjørnet at det skal bli svært utfordrende å komme seg ut derfra igjen». Det sa jeg Ivar, jeg husker det som det var i går.


 

Så har jeg fryktet år etter år at dette skulle gå i oppfyllelse, men nye avskrivingsregler for moms, økt skatteinngang, endring i demografi ol. har gjort at regnskapet har kommet i havn på et vis hvert år. Men året 2020 Ivar, med korona og det hele ser ut til å bli et «annus horribiles» på alle måter for deg, og for alle oss andre som er avhengig av at du leverer.

Kassa er bunnskrapt og vi må spare sier du, vi må snu hver stein – igjen. Men vet du Ivar, det er ingen hemmeligheter under steinene lenger! Og ja, jeg ristet på hodet i vantro da jeg leste i Bladet 2.mai at politikerne hadde fått økonomisjokk! Kjære Ivar, dette er ikke noe å bli sjokket over, bare en realitet.

Hva skal vi gjøre da når loven stiller krav til minimumsnormer i skolen og dere bevilger for lite penger år etter år? Det blir det overforbruk av - om vi ikke skal gjøre oss selv til kriminelle. Jeg regner med at økonomisjefen har hatt like grundige innføringer for dere politikerne som han har hatt overfor ansatte.


 

Vi fikk grei beskjed om hvordan situasjonen ble allerede 17 oktober 2019. Vet du Ivar, jeg mangler penger til minimum 3,2 lærerstillinger eller ca. 2,5 mill. her på skolen for å drive lovlig neste skoleår. Derfor er det ikke mulig å planlegge neste skoleår for meg nå slik situasjonen er. Det vil jo også ta seg svært dårlig ut å åpne ny skole i Hegra til høsten ute å ha penger til å drifte den, det er vel du enig i også Ivar?

Økonomi er jo egentlig ikke så vanskelig, det er i hovedsak inntekt og så er det utgift, og hvis du har noe igjen når regningene er betalt så kan du spare. Det er det som gjelder. Alle som prøver å gjøre dette vanskelig for deg må du bare feie vekk - skjønner du? Du må skaffe inntekter og ikke bli sittende fast i gammelt ræl og utdatert politikk! Slakt alle hellige kyr, - der stoler jeg på SP for dere kan jo landbruk! Som leder blir du målt på det du skaper, ikke på det du får lagt ned Ivar. Husk det! (NB gjenvalg!)

Og så lurer jeg på, hvor er det blitt av pressen, fagforeningene og opposisjonspolitikerne? Ikke et pip fra dem rundt tidenes verste budsjett og viktigste sak i kommunen. Det er jo de som skal sikre demokratiet vårt! Regner med at du også er bekymret for dette Ivar?

Så ser jeg at det som virkelig skal redde økonomien denne gangen er å legge ned bosentrene på Lånke og Skatval! Ærlig talt Ivar, dette må du få stoppet- jeg stoler på deg! For du har jo sagt at vi skal ta hele kommunen i bruk gjennom sterke bygdesentre med et godt tjenestetilbud der folket bor! Å tvangsflyttes til Fosslia i siste fase av livet for disse – det er ikke innafor Ivar! Og du vet jo bedre enn de fleste at er det noe som er viktig - så er det å holde liv særlig i de over 90, for det er jo de statlige overføringene for disse til kommunen som skal drifte det nye helsehuset for i framtida! Å flytte dem tror jeg ikke er rett medisin for at de skal bli lønnsomme i alderdommen.

Du må skaffe inntekter til kommunen Ivar, - prøv å lytte til meg denne gangen. Jeg inviterer deg gjerne til et møte umiddelbart her på Hegra barneskole. Jeg spanderer kaffe og litt å bite i, (det betaler jeg av egen lomme) og så kan vi snakke uforstyrret om parkeringsavgift, ny skolestruktur (tenk hvor glade barna blir når de får gå på den nye skolen vår) – og så skal vi riktig kose oss med å dissekere og finne alle de gode sidene ved eiendomsskatten. Du er hjertelig velkommen!

Oddvar Nergård

Rektor Hegra barneskole

NB! Ordfører Ivar Vigdenes har fått tilbud om å svare på dette debattinnlegget, men har takket høflig nei.