«Når klassekameratene kommer med sine dyre, nyslipte skøyter, sitter Sander med en ekkel følelse inni seg»

Camilla Ingdal Hansen i skolehelsetjenesten i Malvik understreker viktigheten av å ha et lavterkeltilbud som BUA der familier kan låne utstyr. Nå etterlyser de vinterutstyr for utlån.  Foto: Privat

Debatt

Endelig vinter, snø og sol. Solen glinser på den frosne bakken og barnelatter høres. Det vrimler av barn i akebakkene og på skøytebanen. Vinterlek og aktiviteter burde fostret glede til alle barn, men vi vet at det dessverre ikke er slik for alle. 

Slik er det ikke for Sander. Skolen skal arrangere vinteraktivitetsdag med ski, skøyter og aking. Det er stor spenning og iver til alle i klassen, bortsett fra Sander. Sander gruer seg. Enda en ting han må finne på en unnskyldning for.

Når klassekameratene kommer med sine dyre, nyslipte skøyter sitter Sander med en ekkel følelse inni seg. «Nei, skøyter har jeg aldri likt å holde på med», sier han. Nok en grunn, nok en unnskyldning.


 

Sander tusler hjem fra skolen. Han vet at foreldrene har fått informasjon om vinteraktivitetsdagen på skolen. Stakkar pappa, som har vært uten jobb så lenge. Sander vet at foreldrene så gjerne vil kjøpe alt han ønsker. Han vet også at mamma er sliten av å veksle mellom de to jobbene sine. Sander må finne på en unnskyldning her og. «Jeg vil ikke ta med skøyter og ski på skolen. Jeg leker bare i snøen med de andre.» «Det går bra, dere trenger ikke å stresse med å kjøpe utstyr». 

Sander legger seg for kvelden, sliten. Håper så inderlig det er flere i klassen som kun vil leke i snøen i morgen. 

Vi vet at Sander sin historie ikke er unik. Mange familier synes det er vanskelig å ha nok penger til alt utstyr og ting barna skal være på med.


 

Skolehelsetjenesten i Malvik jublet da «BUA» ble vedtatt. Endelig et lavterskeltilbud som gir mulighet for at alle barn skal kunne stille likt når det gjelder utstyr, tross økonomisk status til familien. Endelig skal alle familier få kunne låne utstyr slik at man slipper å kjøpe nytt for hver gang barnet eller ungdommen har lyst til å prøve en aktivitet eller nok en gang har vokst ut av skiskoene.

Vi i skolehelsetjenesten har blitt kjent med at «BUA» har svært lite vinterutstyr til utlån, noe vi synes er utrolig leit. Det er mye vi medmennesker kan gjøre fremme inkludering i aktivitet og fritid. Kanskje kan man låne bort utstyr til naboen eller den nytilflytta gutten i klassen? Kanskje kan man gi bort utstyr til «BUA» i Malvik? Å ha et lavterskeltilbud der familier kan låne utstyr er viktig for så mange.


 

Vi ønsker så gjerne at det skal finnes en løsning på hvordan dette kan forbedres og styrkes - på vegne av alle barn og unge i Malvik. For Sander. For naboen. For den fortvilte mammaen og pappaen. For aktivitetsglede og utforsking.

For fellesskapet. 


Hilsen skolehelsetjenesten i Malvik

v/ Camilla Ingdal Hansen