«Min største frykt under koronakrisa er at mange flere unge føler på ensomhet og psykiske problemer»

Helene Wean, nestleder i utvalg for oppvekst og kultur for Arbeiderpartiet.  Foto: Anders Fossum

Debatt

Én av fem under 30 år oppgir at de har det dårligere, VG skriver om at flere barn og unge sliter psykisk og at både sykehus og ungdomspsykiatrien opplever en pågang større enn noen gang før. At ungdom ikke kan være fysisk på skolen, sosiale med venner eller drive med fritidsaktiviteter som før har sin pris.

Min største frykt under koronakrisa er at mange flere unge føler på ensomhet og psykiske problemer så store at de i verste fall havner utenfor. Som samfunn har vi aldri råd til å la det skje.

Psykisk helse var et viktig tema også før pandemien, men aldri før har så mange ropt varsko og etterlyst tiltak. De langsiktige konsekvensene av smitteverntiltakene kan bli så vanvittig store dersom man ikke tar grep. Jeg er bekymret. Hele samfunnet er bekymret. Men det hjelper ikke å være bekymret - vi trenger tiltak.


 

Regjeringen sier de satser på psykisk helse, men bare hvis du er syk nok. Gang på gang svikter de på å bedre lavterskeltilbudene innenfor psykisk helse. Det ser vi også her i Malvik, hvor kommunen i 2020 fikk 600 000 kroner mindre i bevilgninger til skolehelsetjenesten enn året før. I et år med pandemi krever vi, i likhet med Mental Helse Norge, en tiltakspakke for psykisk helse som ikke bare bedrer spesialisthelsetjenesten, men også lavterskeltilbudene. Du skal ikke måtte være syk for å få hjelp.

Selvsagt må unge som allerede sliter få behandling og hjelp, men likeså viktig er det å drive forebyggende arbeid for å hindre flere i å føle på ensomhet og utenforskap.


 

I fjor bevilget kommunestyret i Malvik mer penger til skolehelsetjenesten, men vi er langt ifra i mål. Vi i Malvik Arbeiderparti sier oss ikke fornøyd før alle unge i kommunen har et tilbud som medfører at døra til noen å snakke med faktisk er åpen når du trenger det, enten det er hos helsesykepleieren, på helsestasjon for ungdom eller et annet helsetilbud. Helsestasjon for ungdom er et viktig tilbud i kommunen, og et tilbud Malvik Arbeiderparti ønsker å utvide til å bli mer tilgjengelig, uavhengig av hvor man bor. Når regjeringa ikke stiller opp blir det den allerede underfinansierte kommunen som må ta ansvar for oss unge og vår psykiske helse.


Helene Wean

Nestleder i Utvalg for oppvekst og kultur

Arbeiderpartiet