Mobilen har blitt en viktig del av hverdagen vår. En tredjedel av den voksne befolkningen bruker en eller annen form for digital skjerm mellom fire og seks timer hver dag. Er dette et problem?

Mobilen har blitt veldig avhengighetsskapende i det siste. I går hadde jeg seks timer i skjermtid, men jeg klarer ikke å huske hva jeg brukte alle de seks timene på. Tiden flyr forbi uten at du vet det. Tenk hvor mye tid jeg kunne ha brukt på andre ting hvis jeg ikke hadde sett på telefonen. Dette er det mange som sliter med.

Telefonen kan sammenlignes med nikotin eller kokain. For noen er det vanskelig å legge i fra seg mobilen. Dette skyldes hjernen. Hjernen utløser små skudd med signalstoffet dopamin når vi spiller spill eller får opp varsler. Dette kan sammenlignes med det som skjer i hjernen når du inntar nikotin eller kokain.

Mobilen gjør oss dum. I det siste har stadig flere mobiler blitt smartere. Men det betyr ikke at vi blir noe smartere. Jo smartere mobilen er, jo dummere blir vi. Mobilen kan gjøre nesten alt for deg. Før i tiden husket de fleste telefonnummeret til sine nærmeste, men nå har vi alle nummerere lagret inne på mobilen. Du bruker mobilen, fremfor din egen hjerne. Dette er jo bra på en måte, fordi du finner ut av ting fortere. Men du blir ikke så veldig mye smartere.

I tillegg kan mobilen ødelegge nattesøvnen din. Mobilen stråler ut et blått lys som gjør det vanskelig å sove om kvelden. Dette lyset forstyrrer kroppens produksjon av melatonin, som er et viktig hormon du trenger for å sove. Å bli utsatt av blått lys om kvelden kan lure hjernen vår til å tro at det er dagtid. Det er best å legge i fra seg telefonen før du legger deg.

Så konklusjonen min er at ja, mobilen er et stort problem i hverdagen vår og vi burde minske tiden vi bruker på mobilen. Vi kan bli dummere hvis vi lar mobilen gjøre alt for oss. Men det betyr ikke at du ikke skal bruke mobilen i det hele tatt.

Fordi vi trenger faktisk mobilen noen ganger, men noen ganger er det best å legge den i fra seg.

Malin Strøm Lillemo (14)