Bedriftene i Trondheimsregionen oppgir mangel på nok og rett kompetanse som største hinder for videre vekst og utvikling. Også næringslivet i Stjørdal og Malvik tørster etter mer arbeidskraft.

I en lokal undersøkelse svarer 72 prosent at det er en utfordring å skaffe ansatte med rett kompetanse. Nesten halvparten av bedriftene som har svart er fra Stjørdal. Ingeniører og teknologer er viktig mangelvare.

Konkurransen om kompetanse hardner til. Næringsforeningen og samarbeidsorganet Trondheimsregionen lanserer nå et program for systematisk å rekruttere talenter fra utlandet, og beholde flere talenter lenger i regionen. Det skjer etter mønster fra storbyområder i andre land.

Stjørdal og Malvik er medlemmer i Trondheimsregionen sammen med Trondheim, Melhus, Midtre Gauldal, Orkland, Skaun og Indre Fosen. Disse kommunene danner et naturlig bo- og arbeidsmarked. Kommunegrenser er lite interessante for næringslivet, og næringsutvikling er derfor et felles satsingsområde.

De åtte kommunene har over 300.000 innbyggere. Det tilsvarer 65 prosent av befolkningen i hele Trøndelag. Vi vokser for tida raskere enn de andre storbyregionene i landet. Trondheim er motoren i landsdelen. Byen sprer ringvirkninger til omlandet, ikke minst takket være kraften som ligger i teknologi-, forsknings- og utdanningsmiljøene. Innovasjonstakten øker, suget etter mer kompetanse er stort.

Regionen har nesten 800 teknologibedrifter med 13.000 ansatte. Medlemskommunene har vedtatt et mål om 1000 selskaper og 20.000 ansatte i 2025. Talentprosjektet spisses mot teknologi. Første trinn er nettportalen Work in Trondheim, andre trinn er et ambassadørprogram. Ambassadørene er personer som allerede har flyttet hit.

Selv med fokus på teknologi, vil nettportalen bli en åpen dør for alle som kan tenke seg å jobbe i regionen vår. Dessuten kan en rekruttert teknolog ha en partner med helsefaglig utdanning, og en ansatt i et selskap i Trondheim kan fort bli bosatt som skattyter i en nabokommune – eller omvendt. Nesten 7000 bor i Stjørdal og Malvik og pendler til Trondheim i dag. Over 2000 reiser motsatt vei.

Noen tall til ettertanke:

  • 64 prosent av virksomhetene i regionen regner med at de trenger flere ansatte ganske snart, mange leter etter IT-folk.

  • 66 prosent flere med IKT-utdanning er anslått som behov i Norge innen 2030 (Digital Norway).

  • 65 prosent av IKT-studentene i Trondheim har ikke planer om å bli her etter endt utdanning.

Men vi har flere også viktige fortrinn i kampen om kompetanse:

  • Bedrifter som ligger helt i tet internasjonalt innen teknologisk utvikling.

  • Virksomheter som samarbeider tett med forskningsmiljøene på NTNU og SINTEF om innovasjon av stor samfunnsmessig verdi.

  • 40.000 studenter, hvorav 3 500 som kommer fra over 100 ulike land.

  • En kompakt bo- og arbeidsregion med korte avstander og liten reisetid.

Tida er moden for et tett, langsiktig samarbeid som kan skaffe regionen flere gode hoder og hender.