Naustfjæra er det sist bevarte strandområdet i Stjørdalsfjorden som ligger så nært sentrum hvor den opprinnelige strandlinjen ligger med en direkte kontakt med fjorden. Her mellom berga ligger det en lun vik med de siste nausta i området, de huser fiskebåter og redskaper som ga levebrød og havneplass til Stjørdals fjordfiskere fra tidlig på 1900-tallet fram til nyere tid.

I dag er området regulert som friluftsområde og benyttes både av barnehager, barn og turgåere for å komme i kontakt med sjøen.

De to siste fjordfiskerne Odd Magnar Mauseth og kompisen Per Arve Aurheim, er evig optimister om at fisken også i dag vil havne i deres båt. Begge har kunnskap gjennom mange år og vet hvor fisken der ute befinner seg. De driver tidvis fjordfiske etter torsk, sei, lyr og flyndre for å nevne noen arter, da benytter de som oftest garn. Sildegarna kommer gjerne ut på senhøsten, da kan det bli sild som blir til både spekesild og kryddersild til jul.

I dag har Stjørdal Tradisjonsbåtlag invitert Medbroen Gårdsbarnehage til å komme på besøk i Naustfjæra. Tradisjonslaget har ofte slike samlinger i fjæra der barna kommer i nærkontakt med sjømiljøet, her får de mulighetene til å leke og opplever at fiskerne kommer i land med dagens fangst. Ja, akkurat som for cirka hundre år siden, men da var vel sjøen og fiske livsgrunnlaget for mange stjørdalinger.

I dag kommer Odd Magnar og Per Arve i land med kasser fulle av fisk. Seksåringene står i strandkanten og venter spente og forventningsfullt på hva som befinner seg i kassene. Joda, torsk, krabbe, havmus, til og med en kreps for å nevne noen av artene i kassene. Fisken blir sløyet av Per Arve, og han gir undervisning i fiskens anatomi til barna som følger storøyet med. Det må være greit å få en slik god undervisning i dette da kan de forklare de voksne når de er med og handler i fiskedisken hvordan fisken egentlig ser ut.

Barna får også være med å sette ut båt fra naustet, prøve seg på roing og hva livet ellers i Naustfjæra byr på. Vi er heldige som har denne strandsonen der barn og voksne kan koble av, bare kjenne på gleden og høre på at stokkanda kvekker fornøyd og se på at skarven sitter der og tørker sine vinger utenfor oss mens vi nyter vår medbrakte mat og drikke.