Kjære lærer!

Du som står på og gir av deg selv.

Underviser med engasjement og tålmodighet.

Tilpasser undervisningen til barn med ulike utfordringer og stiller på møter med mange instanser.

Du er viktig og du har en viktig jobb.

Men: noen ganger får vi inntrykk av at du tror det er enestående for ditt yrke at folk har: travle dager, krevende oppgaver, rekrutteringsutfordringer, lavere lønn enn de selv synes er fortjent.

Kjære lærer!

Du er viktig og du har en viktig jobb - i likhet med mange andre.

Du tilhører en stor gruppe. Sammen er dere høylytte og sterke. Heier på hverandre og lukker ørene for dem som har en annen mening. Avskriver det som løgn, og tror at dine argumenter blir mer sanne om du bare fremfører dem ofte nok. Debattklimaet er skarpt og stygt, utad fremstår dere nærmest som en sekt.

Vi har støtte fra foreldrene sier du.

Tja… De færreste tør jo si sin mening til deg. Hvisker heller bak din rygg. Vil ikke at åpen uenighet skal gå utover barna.

Jeg har rett til å streike sier du stolt, med rak rygg og hevet hode.

At du har rett betyr ikke at du for enhver pris må. Det er KS som har ansvaret sier du så.

Du er også voksen, og ansvarlig for konsekvensene av dine handlinger.

Du sier du streiker for våre barn og for fremtidens elever. Vi tror ikke på deg. Noen av ungdommene som du dytter foran deg i kampen, skyver du i retning stupet nå. Generasjon korona, som nå blir dobbelt rammet, og denne gangen er ditt valg som gjør det.

Se gjerne på lønnsstatistikk som ikke har din egen fagorganisasjon som kilde. Noen med tilsvarende lengde på utdanningen tjener bedre enn deg, ganske mange tjener dårligere. Og kommunene strever mer med å rekruttere og beholde andre yrkesgrupper enn din.

Se gjerne på stillingsannonser til jobber utenfor skoleverket. Dersom kompetansen din er ettertraktet i en meningsfull jobb med høyere lønn og gunstigere arbeidstid enn hva du har nå er det ingen som nekter deg å skifte jobb. Men ikke steng skolene for barna våre mens du tenker på det!

Kjære lærer!

Vi har vanligvis respekt for deg, men finner ikke ord for hvor dårlig tidspunkt du har valgt for streiken din denne gangen. Løft blikket. Det er mange kriser i verden nå. Pandemi… krig i Europa… klimaendringer…energikrise...bedrifter har gått konkurs… folk har mistet jobbene sine… og ungdommene våre strever mer enn før. Trolig må vi alle belage oss på trangere tider fremover. At du, som har en trygg jobb i offentlig sektor, kjemper med alle midler for høyere lønn til deg selv akkurat nå er ikke til å tro.

Kjære lærer!

Vi vil gjerne beholde deg. Men vi vil ikke det for enhver pris. Etter to år med unntakstilstand trenger dagens unge forutsigbarhet og normalitet mer enn noen gang.

Og med en verden i endring trenger fremtidens elever lærere som har evnen til å løfte blikket opp fra navlen og legge ned stridsøksa når det trengs.

Hilsen fra foreldre som ikke har noe som helst sympati med deg i denne streiken.