Frigården er et naturområde som Stjørdal ikke har råd til å miste, men i kommunestyret torsdag 26 januar, skal Stjørdalspolitikerne ta stilling til planprogram «reguleringsplan for endringer og utvidelse av Lauvåsen masseuttak og Stormyra næringsområde».

Kommunestyret i Stjørdal har tidligere vedtatt at Stjørdal skal være en foregangskommune innen klima og miljø, et vedtak alle partier og representanter må forholde seg til og følge opp. Utvidelse av områder for masseuttak i deponi og næring på Frigården er ikke i tråd med Stjørdals vedtatte målsettinger for klima og miljø. Den er heller ikke i tråd med den nylige vedtatte naturmangfoldsplanen som skal sikre at sårbar natur i Stjørdal blir tatt vare på. Kommunen er også godt i gang med en ny arealplan for hele kommunen, og det burde derfor ikke være nødvendig til å ta stilling til et en egen reguleringsplan for Lauvåsen og Stormyra.

Adrian Minde, leder i Stjørdal Mdg Foto: Privat

En betydelig del av utvidelsen i det foreslåtte planområdet, er avsatt til natur og friluftsliv (LNFR-område), og er dominert av skog og myr. Det er sikkert mange Stjørdalinger som har gode minner og naturopplevelser fra dette over tusen dekar store området, som er tilrettelagt for mange familieaktiviteter, skoleutflukter, idrett og friluftsliv. Dersom den planlagte utvidelsen vedtas vil et viktig friluftsområde forsvinne for godt.

Stjørdal MDG understreker viktigheten av å beskytte naturen og artsmangfoldet vi har. Det foreslåtte planområdet er et viktig leveområde for mange dyre- og plantearter. Frigårdenområdet er et leveområde for arter av stor verdi, som storsalamanderen (Stjørdals nasjonale ansvarsart) og et svært rikt fugleliv. Mange av disse artene er avhengig av dette området for å overleve som art. Området er også dominert av myr, som har stor betydning for naturmangfold og klima. Myr er viktig levested for mange dyr og planter, og er en naturlig flomdemper, vannrenser og ikke minst det økosystemet i Norge som lagrer mest karbon per arealenhet.

Myr som blir ødelagt kan ikke restaureres tilbake til sin opprinnelige tilstand. Myrområdene rundt Frigården er målt til å være opp til 7 meter tykke og det har tatt minst 7000 år å lage den myra som nå foreslås ødelagt. Den foreslåtte nedbygningsplanen vil redusere og skade Frigården som natur- og friluftsområde, samt få store konsekvenser for miljø og artsmangfold.

Stjørdal MDG har lenge jobbet for at Stjørdal må ha mer natur og konklusjonen er derfor klar: planprogrammet må avvises og kommunestyret i en foregangskommune innen klima og miljø må stemme for naturen og friluftslivet på Frigården!

Adrian Minde

Leder i Stjørdal Mdg