Senterpartiets Eli Arnstad prøver sammen med sine flertallspartier å bortforklare stillingskutt og lærermangel i Stjørdalsskolene med bruk av halvsannheter og talltriksing i Bladet den 22. desember, og forsøker dermed å fraskrive seg ansvaret for egen politikk.

Allerede i overskriften påstår de at «budsjettet fører til en økning på 30 årsverk i 2023». Dette er dessverre direkte feil. Disse årsverkene har kommet allerede i 2022 for blant annet å ivareta den lovpålagte lærernormen, flyktninger fra Ukraina og brukere med et stort omsorgsbehov. Dette ble også bekreftet av økonomisjef Roar Størset i Bladet den 17. desember.

Når flertallet kutter 10 stillinger så betyr dette at 10 ansatte må forlate arbeidsplassen sin uten å bli erstattet i løpet av 2023, dette vil få konsekvenser for de tjenestene kommunen skal levere. Hvilke enheter de mener de 10 arbeidsplassene skal fjernes fra nekter de fortsatt å svare på. Å presentere dette som en økning på 30 årsverk i 2023 er derfor ikke riktig. Det får meg til å undre om flertallspartiene har forstått sitt eget budsjettforslag, eller om de aktivt går inn for å villede innbyggerne i Stjørdal.

Når de videre viser til sitt budsjettforslag, så mikser de budsjett og økonomiplan slik at det skal se ut som om det kommer fire ganger så mye penger til ulike formål neste år i forhold til det som faktisk er bevilget. Dette er nok et eksempel på villedende bortforklaringer.

Et eksempel er der de oppgir å ha vedtatt et budsjett med 0,8 millioner til å hindre frafall i grunnskolen. De skriver ikke at den reelle summen er 0,2 millioner i 2023 og de påfølgende tre årene. Sett opp imot at det neste år mangler 5 millioner til lærernorm og tilbud til de svakeste elevene med spesialpedagogiske vedtak, blir dette kun et lite plaster på såret. Det fjerner ikke den største utfordringen, nemlig mangelen på nok lærere til å gi tilstrekkelig oppmerksomhet og oppfølgning til alle elevene.

Jan Inge Kaspersen i Stjørdal Arbeiderparti. Foto: Guro Listou Vollen

Flertallet kommer også med kritikk for at jeg nevnte overskuddet på 8 millioner fra NTE og mener Arbeiderpartiet vil bruke dette i driften. Dette har vi heller ikke foreslått, og jeg var selv med å utforme dette kravet i overføringsavtalen Fylkestinget vedtok før eierskapet ble overført til kommunene. Kritikk kom også på vårt krav om reduksjon av utgifter til sykepenger, uten å nevne den gode trenden som har vært dette året, eller problemet med at kommunen må bruke 20-24 millioner årlig for å dekke de første dagene av sykefraværet. Selv har flertallet tidligere budsjettert både med mindre spesialundervisning og mindre snøfall.

Et annet uforståelig grep flertallet tok i siste kommunestyre handler om ungdomsmiljøet i Stjørdal. Der stemmer de mot Arbeiderpartiets ønske om en sak med statusen på arbeidet etter kartleggingen av ungdomsmiljøet i Stjørdal som kom i 2019, og hvilke tiltak som skal settes inn fremover. I neste sak spør de om ungdomsvold i Stjørdal og hva som gjøres med problemet. Siden Arbeiderpartiets forslag ble nedstemt og Senterpartiet bare stilte spørsmål ble det ikke vedtatt noen oppfølging av problemet fra kommunestyret. Det er heller ikke første gang flertallspartiene spør på svar de kan finne i rapporten fra 2019, eller stemmer mot Arbeiderpartiets forslag om å følge opp forslagene til tiltak som beskrives i rapporten. Det viktigste er visst å fremstå som om de gjør noe.

Avslutningen i svaret fra kommunalsjef Ann Kristin Hoås er bra og verdt å merke seg for alle:

Sitat: Samtidig må vi alle tørre å bry oss mer om hverandre, om hverandre sine barn og ungdommer - og ikke velge å se en annen vei, eller velge å ikke se i det hele tatt.