Først vil jeg gratulere deg og Arbeiderpartiet med seieren i årets stortingsvalg. Noen av oss kunne nok tenke seg en enda større seier, men det kommer dager og valg etter dette. Valgseier er vel og bra, men nå kommer en større utfordring for deg og dine – du skal danne regjering.

Jeg ser det som nokså sikkert at du ønsker SV med på laget og at de da skal ha sine plasser rundt Kongens bord. Under Jens Stoltenberg satt du selv rundt dette bordet – sammen med bl.a. SV. Du skal slippe å fortelle hvordan dette opplevdes, men jeg vil gjerne fortelle om mine opplevelser da SV satt der og hadde ansvar for skole og utdanning.

For å si det kort og brutalt: Forferdelig! For meg ble dette 8 års vandring i skyggenes dal uten gløtt av sol sett fra en lærers ståsted. Tre forskjellige statsråder fra SV gjorde årene 2005-2013 til mitt personlige mareritt som både jeg og norsk skole vil slite med i mange år framover. Så kom Erna Solberg og man skulle da tro at noe ble bedre. På ingen måte!  Da fulgte tre statsråder fra Høyre og Venstre som svingte pendelen i motsatt retning. Med andre ord – mitt personlige mareritt fortsatte.

Det må bli slutt på venstresidas totale fordømmelse av «den gamle skolen» hvor bl.a. læring, adferd og forberedelse til et liv som voksen stod i sentrum. La oss slippe SVs skjemahysteri, rapportering og intetsigende satsingsområder hvor altfor mange lærere roper på gutten som avslørte keiserens nye klær. La oss slippe Høyres eliteskole, karakterjag og kontroll. La oss i skolen – elever, foresatte og lærere - få oppleve at vi ikke blir brukt som forsøkskaniner av statsråder som vil skrive seg inn i historien.

Hør her, Jonas: Skolen er altfor viktig til å overlates til noen andre enn Arbeiderpartiet. Du har utallige kvinner og menn der ute som kan gjøre jobben for oss. Mennesker som kjenner skolen og som ikke lar seg styre av departement, direktorat og embetsverk.

Jeg har nå snart 38 år i skoleverket og har ikke tenkt å slutte. Den dagen de bærer meg ut av klasserommet ønsker jeg å kunne si: Yessss, dette begynner å bli bra – takk til deg, Jonas!

Bernt Ole Ravlum,

lærer fra Mostadmark