Det sprang litt av en bombe fredag ettermiddag. Astrup-familien vurderer salg av Meraker Brug, landets største eiendom i privat eie. Etter å ha sittet som eier i 116 år, ønsker Astrup/Fearnley-stiftelsene å frigjøre kapital for å satse enda mer på kunst og drift av museum. Det er forklaringen fra styreleder Richard Arnesen i Stiftelsen Hans Rasmus Astrup til Dagens Næringsliv på fredag.

Eiendomsbesitteren er så dominant som det nesten går an å bli i Meråker kommune. Selskapet eier 90 prosent av arealet i kommunen. Det har en finger med i det meste som skjer i grensebygda. Meraker Brug har også store eiendommer i Stjørdal og Malvik.

Roger Rein er samfunnsredaktør i Bladet.

God eller dårlig nyhet? Hvorvidt dette er en god eller dårlig nyhet kommer an på hvem som blir eventuell kjøper av milliardeiendommen. Det er ikke gitt hvem som helst å legge halvannen milliard kroner eller mer på bordet for å sikre seg giganteiendommen. Sett med lokale øyne vil begrunnelsen for å kjøpe, og hvilke planer kjøperen vil ha for å utvikle eiendommen, være svært viktig.

Administrerende direktør Arne Rørå i interesseorganisasjonen Norskog antyder at det finnes interessenter både nasjonalt og internasjonalt. Rørå, som er rådgiver i salgsprosessen, antyder også at staten kan være interessert i eiendommen. I så fall vil staten, ifølge Rørå, være en budgiver på linje med alle andre.

Hvorvidt dette er en god eller dårlig nyhet kommer an på hvem som blir eventuell kjøper av milliardeiendommen.

Spørsmålet kommer fort på sentrale politikeres bord, enten selgerne vil det eller ikke. Det var stor oppmerksomhet og mye debatt da romsdalsmilliardæren Bjørn Rune Gjelsten i fjor kjøpte Værdalsbruket fra Storebrand. I kjølvannet signaliserte dagens regjeringspartier at de ønsker seg et lovverk som sikrer nasjonalt eierskap når store eiendommer kommer på salg. Ikke se bort fra at nettopp det kan være en grunn til at eierne vil selge i Meråker. For et lovverk kommer ikke tidsnok til å få følger for et salg av Meraker Brug.

Kinesisk eier? Men debatten vil komme, og reaksjonene vil bli sterke om den neste eieren i Meråker kommer fra Kina eller Kuwait. Det er ingenting i dagens lovverk som kan hindre dette, fordi et salg av aksjeselskapet Meraker Brug ikke vil være underlagt noen konsesjonsbehandling. Storebrand var klar over dette da de solgte i Verdal. De lette bevisst for å finne en norsk eier til eiendommen, som dekker 60 prosent av nabokommunen til Meråker.

Dagens eier av Meraker Brug er nok også klar over dette. Richard Arnesen i stiftelsen bedyrer at de ikke bare er opptatt av pris. Arnesen sier til DN at de også er opptatt av å finne en riktig eier som tenker langsiktig, og som forstår viktigheten av samarbeidet med kommunen. Det er et viktig signal, men vi får se hva det betyr først når budene foreligger og valget skal tas.

(Lederkommentar i Bladet 11. juni 2022)