Nylig gikk flertallspartiene med Senterpartiets Eli Arnstad i spissen ut i Bladet med en beskrivelse av eget budsjettforslag. De hevdet dette var offensivt budsjett, der de omprioriterer 10 millioner «der det meste går til unge, beredskap, klimatiltak og idrett og friluftsliv». I utgangspunktet høres dette positivt ut.

Fasiten fikk vi i torsdagens kommunestyre, der de faktiske budsjettøkningene kun utgjorde 730 tusen av de 10 millionene. Samtidig må det sies at de i tillegg tok inn Arbeiderpartiets forslag om å øke levetiden på iPad i skolen fra 3 til 4 år, for å bruke en besparelse på 600 tusen til lærebøker. Uansett er dette langt unna et offensivt budsjett som leverer på lovnadene de ga dagen før i Bladet.

I tillegg vedtok de et budsjett som mangler 5 millioner til å oppfylle den lovpålagte lærernormen og vedtak om spesialundervisning. Lærernormen beskriver et absolutt minimum av lærere for å gi barna tilstrekkelig oppfølging i skolehverdagen.

Det største kuttet fra flertallet kom på ti stillinger, der de har bestemt at reduksjonen skal skje før sommeren. Dette presenterer de også som en økning(!) da det har kommet om lag 40 nye ansatte i løpet av 2022. De fleste av disse har blitt ansatt for å oppfylle lærernormen og bemanne nye omsorgsboliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne. På tross av gjentatte spørsmål fra meg fra talerstolen, unnlot de på å svare på hvilket område de ønsker å fjerne 10 ansatte. Jeg frykter dette vedtaket fører til færre lærere i skolen neste år. Det betyr at lærerne som i slutten av oktober uttalte til Bladet at de føler de «blir kasta under bussen», fikk rett.

I tillegg vedtok de et kutt på en million til «demografiendringer» som rammer omsorgssektoren spesielt.

Selv om Arbeiderpartiet ikke fant penger til større overskudd denne gangen, ville vårt budsjettforslag endt opp med 8 millioner i pluss med utbytte fra eierskapet i NTE.

Allikevel fant vi penger til flere lærere for å oppfylle lærernormen, nye skolebøker, utstyrsmidler til skole og barnehage, driftstilskudd til BUA som tilbyr gratisutleie av utstyr til idrett og friluftsliv, og en ungdomsinfluenser som kan dele informasjon fra kommunen på de sosiale mediene ungdommene selv bruker.

Dette stemte flertallet imot sammen med våre forslag om aktivitører på bosenteret som blant andre Senterpartiet lovte i valgkampen, og arbeidet med utfordringene i ungdomsmiljøet, hvor vi fikk en rapport med forslag til tiltak allerede i 2019.

Vi hadde mange andre gode forslag som ble nedstemt. Oversikten over forslagene, og de partiene som stemte mot, ligger i protokollen fra møtet for de som er interessert.

I stedet for forebygging skal vi neste år bruke 800.000 ekstra på vakthold ved Kimen, det er en tankevekker.

Det var selvfølgelig også gode forslag fra flertallet som ble vedtatt, som å bidra til at det blir bygget flere rimelige boenheter og vurdere «leie for eie». Dette har også Arbeiderpartiet jobbet for tidligere og vi har store forventninger til at kommunen kan bidra til at flere kommer seg inn i boligmarkedet.