Lørdag 16. oktober var Verdens matvaredag. Vi i Norges Bygdekvinnelag har valgt den dagen til VÅR DAG i markeringen av Frivillighetens år 2022. Temaet vårt er «Sammen for bærekraftig matkunnskap».

Bygdekvinner i hele landet ønsker å dele kunnskap om mattradisjoner og bruk av lokale råvarer, med frivilligheten i Norge. Vi mener denne kunnskapen er nyttig for fremtiden. Den kan hjelpe oss til å lage mat som kan bidra til et mer bærekraftig forbruk og fremme lokal matproduksjon.

En tredel av maten som produseres i verden blir ikke spist, viser anslag fra FN. I Norge står husholdningene for halvparten av matsvinnet. Hver og en av oss kaster 40,3 kilo spiselig mat hvert eneste år.

Utviklingen må snus. Vi kan sammen gjøre det. Da må vi ta i bruk tidligere generasjoners kunnskap og erfaringer.

Å minimere matsvinn ved å utnytte lokale matressurser er sentralt i den tradisjonelle matkulturen. Ikke bare i den norske, men i de fleste kulturer. Her kan vi inspirere og lære av hverandre.

Med kunnskap om konservering av frukt, bær og grønnsaker kan vi forlenge lagringstiden for maten. Med konservering kan vi glede oss over smaken av sommer hele året.

Kunnskap om bruk av ville vekster og artsmangfold i naturen kan gi oss et bredere utvalg av råvarer i matlaging.

Å bruke hele slaktedyret fra hode til hale er god ressursutnyttelse og inviterer til mange spennende oppskrifter fra hele verden.

I Norge dyrker vi ulike kornsorter. Korn har lang holdbarhet, og det er næringsrikt og billig. Bak ditt eget brød. Du kan også bytte ut pasta og ris med norsk bygg til middag eller i salaten.

For matbloggeren og kvinnen bak Instagramkontoen @food_passion, Jamilla El Haddaoui, er bruk av lokale råvarer og matrasjoner viktig.

«Når jeg lager mat, bruker jeg kunnskapen og teknikkene jeg lærte fra min bestemor. Det gir gode smaker og gode minner.»

Med VÅR DAG ønsker bygdekvinnene å skape oppmerksomhet på bærekraftig forbruk av mat. Det vil vi gjøre sammen med andre. Vi vil ha mangfold, frivillighet og god matkultur. Da gjør vi noe bra for oss selv, men også noe bra i solidaritet med verdens befolkning. Slik kan vi bidra litt med å nå FNs bærekraftmål om ansvarlig forbruk og produksjon av mat.