Nå på onsdag feirer Stjørdal 25 år som by. Bystatusen ble gitt i 1997. Etter den tid har det vært en formidabel utvikling i Stjørdal. Som by er den den nest største i Trøndelag. Det samme gjelder kommunen, der folketallet har vokst med nesten 40 prosent på de 25 årene som har gått. Store utbygginger har skjedd. Og mye er på gang.

Mange reagerte tidligere i år da de såkalte sentrumskontrollørene slaktet 25-åringen Trønderdebatt med karakteristikken om at «denne byen er en gigantisk skysstasjon». Anmeldelsen falt ikke i god jord i Stjørdal. Flere lokalpolitikere kastet seg over tastaturet og sa rett ut hva de mente om den slags.

foto
Roger Rein er samfunnsredaktør i Bladet. Foto: Bjørn Fuldseth

«Anmelderne kunne jo kanskje satt seg inn i pågående planlegging», skrev Torger Størseth (Ap) og henviste til alt som allerede var på gang i byen.

Også ordfører Ivar Vigdenes (Sp) fant grunn til å imøtegå anmeldelsen fra arkitektstudentene: «Det er riktig som studentene skriver, at Stjørdal er preget av en salig blanding av eneboliger og leilighetsbygg. Og her er vi da også ved sakens kjerne: Slik er det gjerne når man vokser. Kritikk av dette blir som å kritisere gjenreisningsbyen Steinkjer for å ha for mange bygg fra 50-tallet. Eller Melhus for å ligge for langt ifra sjøen.»

Bare en ungdom. Det er absolutt lov å innta forsvarsposisjonen i slike tilfeller. De er glade i byen sin, og både Størseth og Vigdenes har jo helt rett når viser til at det er mye som gjenstår før Stjørdal kan kalle seg en ferdigvokst by. 25 år er ingen alder, og byen er i så måte bare i ungdommen ennå. Å bli sammenlignet med byer som har brukt hundrevis av år på å bli den de er, oppfattes ikke og er heller ikke rettferdig. Det er mye som skal formes og gjøre før byen oppleves som en voksen by.

Å bli sammenlignet med byer som har brukt hundrevis av år på å bli den de er, oppfattes ikke og er heller ikke rettferdig.

Må se framover. Slik vi forstår det er det også den videre utviklingen av byen Stjørdal en viktig del av innholdet på selve bursdagen 1. juni. Dette skal være starten på noe større, sier kommunens kommunikasjonssjef. Lene Fjellstad oppfordrer innbyggerne til å engasjere seg og være med og påvirke vegen videre for Stjørdal. Det er en oppfordring vi gjerne sender videre.

Alf Daniel Moen (Ap) var ordfører da Stjørdal ble en by. Nå er det Eli Arnstad (Sp) som helt nylig har tatt over stafettpinnen fra Ivar Vigdenes. Begge får ordet fra talerstolen i en nyoppusset paviljong på jubileumsdagen.

De to vil nok snakke om det som har vært, men ikke bli overrasket om også de bruker det meste av sin tilmålte tid på å se framover. Ved en sådan anledning er det lov til å se langt fram, være visjonære og tenke store tanker om Stjørdal som by ved det neste jubileum, om 25 eller 75 år!

(Lederkommentar i Bladet 31. mai 2022)