• Er det viktig for Stjørdal som arrangement by å synes i nasjonale medier?

  • Er det viktig for Stjørdals unge garde å ha forbilder i nærmiljøet?

  • Er det viktig for byen/regionen å få fram flere profesjonelle fotballspillere og OL-vinnere som Fredrik Midtsjø, Sander Kartum, Gøril Kringen, Brit Sandaune eller Elias Hoff Melkersen?

  • Er det viktig for bredde fotballen i Værnesregionen, at det finnes et profesjonelt fotball lag i Stjørdal?

  • Tror vi at et profesjonelt fotball lag er viktig for å bygge identiteten og omdømmet av en by?

Om svaret er nei, kan jeg like godt slutte å skrive denne kronikken. Men, som innbygger i Stjørdal siden 1993, mener jeg svaret er et rungende Ja på disse spørsmålene. For å ta et lignende eksempel. Hadde vi visst like mye om Sogndal i dag, om det ikke hadde vært for en 50 årig stolt toppfotball kultur innerst i Sognefjorden?

Stjørdals/Blink fotball har hatt en formidabel utvikling på sport og anlegg de siste 3 årene. Med opprykk til OBOS-ligaen og nytt stadion i denne perioden er klubben en av 32 profesjonelle fotballklubber i Norsk toppfotball på herresiden. MUS Sandskogan stadion har også blitt satt opp på rekordtid, noe som gjør klubbens reise til elite fotballen enda mere synlig i nærmiljøet. Dette stadionet blir også benyttet av klubbens ungdomslag til både treninger og kamper, noe som gjør det til en lokal fotballkatedral for både bredde og topp. Jeg vet også at mange andre ungdomslag i Trøndelag gleder seg til å komme til Stjørdal for å spille mot Blink. Tenk å få lov til å spille kampene sine på et stadion som hver eneste uke blir eksponert på nasjonal tv.

For bare 4-5 år siden var det lokale klubber som Nardo, Steinkjer og Vuku som kom på besøk. Forrige søndag kom en av Norges største klubber, Brann til Stjørdal sammen med 250 tilreisende supportere for å kjempe om poeng. Etter en tøff batalje klarte opprykksfavoritten fra Bergen å reise hjem med 3 pinner i bagasjen. De 250 tilreisende bergenserne lagde flott stemning på tribunen, og la i tillegg igjen mye penger på øl, mat og overnatting til byens restauranter og hoteller. Bakteppet er likevel Davids kamp mot Goliat. Et semiprofesjonelt hjemmelag uten en eneste heltidsansatt spiller eller ansatte i administrasjonen spiller kamp mot et helprofesjonelt topplag der alle spillere, ledere og administrasjon jobber med dette på dagtid. Jeg tror alle skjønner at dette over tid, ikke er bærekraftig.

Som alle i byen og kommunen har fått med seg har klubben voksesmerter med hensyn til å få hjulene til å gå rundt. Dette er ikke på grunn av høye lønninger og sløsing med penger. Tvert imot. Man optimaliserer virkelig innenfor de små økonomiske rammene som finnes, for å tilrettelegge så godt som mulig for trening og kamper. Dessverre har det foreløpig vist seg å være økonomisk veldig krevende. Mye av grunnen er at man ikke har hatt mulighet til å ha ansatte medarbeidere i administrasjonen, som kan jobbe med å bygge klubben i det daglige. Det å drive en profesjonell fotball klubb på kveldstid, er noe som dessverre ikke er mulig i 2022.

Dette gjør situasjonen kritisk med hensyn til å opprettholde et lag som spiller mot klubber som Brann, Start, Stabæk og Mjøndalen. Min forhåpning er at sponsorer, publikum og kommunen ser at det å anerkjenne viktigheten av dette, kan tilføre klubben ekstra ressurser i løpet av sommeren. Dette for at man kan fortsette den fine utviklingen av Stjørdals/Blink fotball inn i framtiden. Nå har man et lokalt trenerteam som (brenner for klubben) og jobber døgnet rundt. I tillegg har man fått på plass en veldig hardtarbeidende og lojal spillergruppe, og et styre bestående av kompetente mennesker.

Ved siden av toppfotballperspektivet ser man også at klubben har en E-sport avdeling med en gruppe ungdommer som ikke får fullrost dette tiltaket nok. Noen av deltagerne sier selv, at de har fått et nytt liv gjennom klubbens tilrettelegging av dette tilbudet. I klubbens utviklingsavdeling bedriver man en meget viktig hverdag for både bredde og topp. Der er det noen som har ambisjoner om å spille i Premier League, mens andre møter venner og spiller fotball 2-3 ganger i uka.

Jeg var selv og pratet litt for Stjørdals/Blink jenter 12 år foran en seriekamp i forrige uke. På veien ut til spillertunnelen og kamp, møtte jentene OBOS-ligaens A-lags spillerne på vei inn fra trening. Disse tok seg selvfølgelig tid til å sende med noen oppmuntrende ord. Slike øyeblikk kan definere om en jente/guttespiller vil fortsette å spille fotball, eller å bli en av de mange inaktive ungdommene som ikke finner tilhørighet noen steder.

Nå ser vi også dessverre en negativ utvikling med vold og rus i Stjørdal. Dette er noe som vi i felleskap må sette en stopper for nå, slik at dette ikke utvikler seg videre. En profesjonell fotball klubb kan være en del av løsningen på dette, der klubbens ressurser i form av spillere og trenere kan drive oppsøkende holdningsarbeid.

Derfor er Stjørdals/Blink fotball en meget viktig samfunnsaktør i det å bygge Stjørdal som by for framtiden. Med så mange tilflyttere og endret bystruktur, trenger vi alle noe å enes om og prate om i hverdagen. Et Stjørdals/Blink som bygger på FNs bærekrafts mål, og skaper identitet, begeistring, stolthet og engasjement for byens befolkning.

Men, da trenger klubben bedre oppbakking enn nå, samtidig som de selv må bli enda tydeligere på hvem de er og hva de skal være. Mot Brann var det utsolgt, og det vil si 1200 tilskuere. Dette bør være klubbens og regionens ambisjon også utover høsten. I tillegg håper jeg sponsorene som er med på klubbens reise, ser at de som sponsorer også er med på å bygge byen og hele Værnesregionen. Kommunen vet selv at de aldri ville hatt råd med å betale all den eksponeringen OBOS-laget får på nasjonal tv og andre mediaplattformer, om de selv skulle ha betalt for det i form av markedsføring. Det er også andre potensielle sponsorer/ samarbeidspartnere som også bør kjenne sin besøkelsestid. Skal man bygge lag og by, må alle være med på å bidra.

Det blir som den gamle biskopen Per Lønning sa da det var tid for kollekten i kirken. Nå håper jeg alle bidrar skikkelig i kollektposen. Det skal ikke klirre, men knitre fra lyden av sedler.

Med stor tro på fortsatt utvikling av toppfotballen i Stjørdal, og regionen.