Setter opp opera:

- En plan vi har jobbet lenge med

Ny utendørsforestilling.

Ekteparet Ingrid Nyhus og Jon M. Skogstad setter opp en opera på jernverksområdet.   Foto: Trond Nøstberg

New Articles

Neste sommer blir det satire og mye musikk i Mostadmark. Da settes operaen «Forbudsrepublikken» opp som første utendørsforestilling på jernverksområdet.

De har tidligere invitert publikum til musikkopplevelser hjemme i stua. Men nå ønsker ekteparet Ingrid Nyhus og Jon M. Skogstad å la enda flere få anledning til å oppleve lokal opera. Derfor vil de i samarbeid med Mostadmark jernverks venner sette opp en forestilling ute på jernverkets område.

Eldre plan

De har lenge jobbet med planer om en større forestilling på området til det gamle jernverket ved utløpet av Foldsjøen.

– Dette er en plan vi har jobbet med lenge, og som vi nå ønsker å sette ut i livet. Det å planlegge og forberede slike forestillinger tar mye tid. Vi har et noen ganger arrangert konserter hjemme i stua på Soria Moria. Men her er det begrenset plass som gir mindre utviklingspotensial. Derfor har vi valgt å prøve et større opplegg med utendørsforestillinger, som gir publikumsplass til mange flere, forklarer Ingrid Nyhus.

Jernverkets venner

Som nærmeste naboer til jernverket har ekteparet lenge sett på mulighetene for å gjøre noe inne på området.

– Vi har en stund tenkt på å gjøre noe med jernverket som kulisser. Nå er det mange utfordringer med å gjøre noe utendørs. Men sammen med Mostadmark jernverks venner har vi bestemt oss for å prøve. De er svært ivrige på at vi sette planene ut i livet, sier Nyhus og Skogstad.

Måtte bli opera

– Det måtte bli en opera, det er jo det vi kan. Planen er å få skrevet en opera basert på den lokale historien. Det ligger masse spennende stoff fra historien om og rundt jernverket som venter på å bli skrevet. Men det å få skrevet tekst og komponert musikk som tar tid. Derfor har vi for den første forestillingen, som blir neste sommer, valgt å sette opp en ferdig opera som allerede er ferdig skrevet, sier Ingrid Nyhus.

– Det er Jon som har skrevet musikken og Håkon Sundaune som har skrevet librettoen. Dessverre døde Håkon nylig, men han visste at vi tenkte å sette opp denne forestillingen her i Mostadmark, forklarer Ingrid Nyhus.

– Vi skrev denne forestillingen i 2008, og en del av den har vært oppført på Røros. Forbudsrepublikken er en satirisk opera som handler om helsefanatisme og moralonani i et samfunn som holder på å bli for stramt. Det er et klassisk kjærlighetsdrama i tre akter, med fem hovedroller og kor. Dette tror jeg kan bli en fin og underholdende opplevelse for publikum, sier Jon M. Skogstad.

På tide

– Det vi ser rundt om flere steder i landet er at opera er blitt svært populært og at publikum gjerne vil ha denne typen opplevelser. Selv har vi vært på to operaforestillinger i sommer, og begge steder var det utrolig mye publikum. Det er jo på tide at Mostadmark får sin egen forestilling. Og noe av tanken er å sette jernverket tydeligere på kartet for et større publikum. Med litt praktisk tilpassing tror vi området på jernverket vil bli en flott arena. Planen er å sette opp tre, fire forestillinger med publikumsplass til 350, sier Ingrid Nyhus.

– Neste sommer er det også Carl Halck på Karlslyst gård i Hommelvik. Men vi har planlagt dette slik at det ikke skal bli noen kollisjoner mellom de to oppsetningene, sier Nyhus.