Det var under kommunestyrets behandling av en rapport om tjenestetilbudet og kvaliteten i tjenestene for heldøgns omsorg at FrPs gruppeleder stilte spørsmål om hvordan brukerundersøkelsen var gjennomført.

Rapporten har sett nærmere på om det er tilstrekkelig medvirkning fra brukere og pårørende og hvordan tilbudene fungerer. I spørreundersøkelsen var det litt over 50 prosent av de ansatte i hjemmesykepleien og ved helsetunene som hadde svart, mens den andre halvparten valgte ikke å svare på spørsmålene i undersøkelsen.

Blir brukermedvirkning gjennomført?

- Men hvordan skal en vite om brukermedvirkning faktisk blir gjennomført, dersom en ikke spør de som bruker tjenestene og deres pårørende om hvordan tilbudet oppleves i hverdagen, spurte Sandaune fra talerstolen i kommunestyret.

- Her har en vært i dialog med leder for brukerutvalg og leder for eldreråd, men hvor dekkende er dette for de 86 som bruker disse kommunale tjenestene, sa hun videre.

- Hva om vi politikere har bedt om en undersøkelse om ansattmedvirkning, og bare har spurt oss selv og en ansattrepresentant og en tillitsvalgt? Hadde det blitt troverdig? Sjansen hadde nok vært rimelig stor for at vi hadde vært fornøyd med oss selv og ansattmedvirkningen i Malvik kommune, mente Sandaune.

Vanskelig å få nok svar

Tor Arne Stubbe fra Revisjon Midt-Norge forklarte at spørreundersøkelsen var basert på erfaring fra andre kommuner som har gjennomført lignende undersøkelser.

Det er fryktelig vanskelig å legge til rette og få inn nok svar fra pårørende. Jeg håper kommunen klarer å få nok svar fra brukerne av tjenestene gjennom en egen bruker- og pårørendeundersøkelse, svarte Stubbe på spørsmål om hvorfor brukerne ikke var spurt som grunnlag for rapporten som ble forelagt politikerne.

Førti prosent svarte nei eller vet ikke

Sandaune understreket at det selvsagt er viktig at ansatte forteller om sin opplevelse av brukernes medvirkning, men at spørreundersøkelsen er lite verd dersom det ikke står i samsvar med det brukerne og de pårørende faktisk opplever.

- Førti prosent av de som faktisk svarte har svart nei eller vet ikke på om de er trygg på hva det innebærer å vurdere beboernes samtykkekompetanse. Hva da med de ansatte som ikke en gang vil svare på spørsmålene, har de gjort seg noen vurderinger rundt slike problemstillinger, sa Lill Harriet Sandaune, som også lurte på hva som er årsaken til at nær halvparten av de ansatte ikke ville svare på spørsmål om brukermedvirkning og kvalitetsforbedring av kommunens tjenestelevering.

- Hvor mye av virkeligheten får vi faktisk kjennskap til med denne rapporten når det er de ansatte, og ikke brukerne selv som skal svare på hvorvidt en faktisk får stå opp og legge seg når man vil? Og i hvilken grad man snakker klart og tydelig til beboerne, spurte Sandaune.

Foreslo ny undersøkelse

Sandaune foreslo på vegne av FrP og Høyre at kommunestyret ber rådmannen om umiddelbart å starte opp en bruker- og pårørendeundersøkelse, som særlig vektlegger brukermedvirkning og tilfredshet av tjenestetilbudet knyttet til helsetunene, dagtilbudet og hjemmesykepleien i kommunen.

Rådmann Carl-Jakob Midttun viste til et vedtak kommunestyret gjorde i oktober i fjor som pålegger administrasjonen å gjennomføre en bruker- og pårørendeundersøkelse.

- Det vedtaket har rådmannen selvfølgelig tenkt å følge opp. Planleggingen har startet og og dette vil iverksettes i løpet av året, slik vedtaket fra i fjor høst sier, sa rådmannen i sin orientering til kommunestyret.

Nedstemt av flertallet

FrPs og Høyres forslag ble støttet av Venstre, KrF, Pensjonistpartiet og Miljøpartiet, men ble nedstemt av flertallet (Ap, SV, Sp, FM, Uavhengig) som mente at det ikke var nødvendig med en presisering av vedtaket fra oktober.

Kommunestyret vedtok enstemmig å be rådmannen følge opp anbefalingene i rapporten, og sørge for at ansatte er trygge i vurdering av kompetanse for pasient- og brukersamtykke, og at ansatte kjenner vilkårene og rutinene for vedtak om bruk av tvang. Rådmannen må også sørge for at prosedyrene for legemiddelhåndtering er kjent blant de ansatte og at disse etterleves.