I sin anbefaling til revideringen av arealplanen anbefaler rådmannen at det åpnes for travbane på eiendommen Bjørnstad Østre på Leistad.

Det er i sin innstilling til første gangs behandling av arealplanen at rådmannen viser til at Malvik kommunes beliggenhet gjør at en har en sentral rolle i den regionale næringsutviklingen.

Regional utvikling

Forslaget om travbane på Leistad har vært svært konfliktfylt siden det ble spilt inn i revideringen av arealplanen for Malvik. Både grunneiere og lokale politikere har engasjert seg for å unngå at det skal åpnes for omdisponering av jordbruksarealene i denne delen av kommunen.

- Det er derfor vurdert som viktig at Malvik kommune tar medansvar i, og har en bevisst holdning til regional utvikling. Rådmannen mener at ved å avsette areal til en travbane, tar Malvik kommune en aktiv rolle i regional utvikling. Rådmannen anbefaler, basert på en helhetlig vurdering, at arealet til travbane tas inn i kommuneplanens arealdel, heter det i innstillingen som skal behandles i Utvalg for areal og samfunnsplanlegging (Aresam) neste onsdag. Saken skal til første gangs behandling i kommunestyret før den sendes ut på offentlig ettersyn.

Rådmannen skriver videre at en etablering av travbane vil medføre at dyrka- og dyrkbar jord omdisponeres fra landbruk til næringsformål. Det vil stilles krav om at arealene som går med til travbane skal erstattes med tilsvarende areal som er likeverdige produksjonsmessig.

Setter vedtak til side

Dette betyr at rådmannen setter til side tidligere politisk vedtak om at Leistad skal være ett av tre kjerneområder for landbruk, og at området skal være forbeholdt landbruk i minst 50 år.

Rådmannens anbefaling vil trolig bli lagt vekt på av de politikerne som så langt har vært usikre på om det vil være riktig å legge den svært omstridte travbanen til landbruksområdet på Leistad. Det er også ventet at en positiv innstilling til å omdisponere landbruksarealene for etablering av travbane vil skape store utfordringer for samarbeidet mellom Ap, SV, Sp og Miljøpartiet.

Flertall for travbane?

Tre av de fire flertallspartiene har allerede varslet at de ikke vil stemme for en omdisponering, og har avvist forslaget om travbane. Mens Ap så langt har holdt muligheten åpen for å se positivt på forslaget. Dersom Ap nå velger å følge rådmannens anbefaling vil de sammen med Høyre og Frp ha flertall i Aresam og i kommunestyret for at den nye regionale travbanen, som skal erstatte anlegget på Leangen, etableres på eiendommen Bjørnsatd Østre.