Gruppelederen for FrP i Trøndelag Fylkesstyre reagerer sterkt på mobbesaken som har kommet fram i Malvik.

Adresseavisen omtalte onsdag en pågående mobbesak på Vikhammer skole, hvor en elev har blitt truet med både knivblad og vold. Eleven har vært isolert på et grupperom, adskilt fra sine klassekamerater i et forsøk på å stoppe mobbingen.

– Aldri ute i skolegården

Faren til den berørte eleven har uttalt seg til Adresseavisen om sønnen som bare kommer seg på skolen par-tre dager i uken.

– Han blir truet og skjelt ut. I vinter ble han truet med knivbladet på en Leatherman. Ved flere tilfeller har sekken hans blitt tømt og tingene hans kastet omkring. Klær og eiendeler har havnet i do og blitt tisset på. Dessuten har telefonen hans og brillene blitt knust. Gutten vår er aldri ute i skolegården i friminuttet, og skoleveien er vanskelig.

Foreldrene forteller til avisen at når sønnen er på skolen, sitter han på et grupperom og ser på Youtube. Flere ganger har medelever som mobber, sneket seg inn på rommet i ubevoktede øyeblikk. På vinduene er det hengt opp plakater for å hindre innsyn til eleven.

På kveldene kan gutten bråke, rope og gråte før han sovner i utmattelse, få timer før han skal stå opp for dagen.

– Akkurat nå orker vi ikke å presse han dit lenger. Vi har gått tom for grunner til å forsøke å få han på skolen, sier moren til Adresseavisen.

Frp's gruppeleder, Lill Harriet Sandaune sier hun er sjokkert over at Malvik kommune nok en gang står i en alvorlig mobbesak. Foto: Trond Nøstberg

Sandaune sier hun er sjokkert over at Malvik kommune nok en gang står i en alvorlig mobbesak. Hun sitter i formannskapet i Malvik og mottok mandag en orientering om saken.

– Jeg visste likevel ikke at Fylkesmannen hadde fattet vedtak i saken. Vi fikk en orientering i februar om utfordringene ved Vikhammer Skole. Alvorlighetsgraden kom ikke frem, og det er helt i tråd med Sommer Hoel saken, sier Sandaune.

Hun referer til mobbesaken hvor Line Sommer Hoel gikk til sak mot Malvik kommune, og hvor erstatningssummen på forliket endte på 5,5 millioner.

Tydelige signaler

I et vedtak fra Fylkesmannen datert 7. mai i år står det følgende: «Vikhammer skole ikke har gjort det som med rimelighet forventes for å oppfylle (eleven) sin rett til et trygt og godt skolemiljø».

Sandaune mener det kommer klart frem i vedtaket at man ikke har lyktes med tidligere mobbetiltak ved Vikhammer skole.

– Fylkesmannen gir så tydelige signaler på at det ikke har blitt gjennomført gode nok tiltak. Man burde ha innsett alvorlighetsgraden i denne saken, med tanke på at Malvik kommune så vidt har rukket å betale ut det siste av erstatningen på forrige sak.

Sandaune som selv er utdannet lærer, stiller spørsmål rundt håndteringen av den berørte eleven.

– I følge det jeg har lest så kommer det klart frem at det ikke har blitt satt inn tiltak som virker. Man kan ikke løse slike saker ved å sette eleven for seg selv, og isolere den. Denne framgangsmåten er nok godkjent av BUP og PPT men kan virke hard overfor oss som leser om det. Jeg tror man må sørge for at elevene har en klassedynamikk og fungerer sammen.

I vedtaket fra Fylkesmannen kommer det klart frem at Vikhammer skole har feilet på alle punkter under paragraf 9A i opplæringsloven. Vedtaket viser også at aktivitetsplikten ikke har blitt oppfylt av skolen. Denne plikten skal sikre at elever har et trygt og godt psykososialt skolemiljø.

Sandaune var selv med på å vedta aktivitetsplikten i opplæringsloven.

– Aktivitetsplikten fungerer. Jeg håper at man nå skal få mer fortgang i elevens rettigheter på dette viktige området.

Sandaune forteller at hun nå ser mer positivt på situasjonen, etter vedtaket fra Fylkesmannen.

– Jeg er ikke sikker på om dette er den siste alvorlige mobbesaken fra Malvik kommune, men jeg håper jo selvfølgelig det.

Tar mobbingen på alvor

Carl-Jakob Midttun, rådmann i Malvik kommune, forsikrer om at saken blir tatt på største alvor.

– Malvik kommune tar Fylkesmannens vedtak etter opplæringslovens paragraf 9A på største alvor.

Rådmann Carl-Jakob Midttun sier at kommunen tar mobbesaken på største alvor.

Fylkesmannens vedtak består av seks punkter som Malvik kommune nå jobber med å finne en løsning på.

– Det vi nå jobber med, og har jobbet med, sammen med de berørte partene, er å oppfylle disse vedtakene Fylkesmannen har fattet, sier han til Bladet.

– Som kommune ønsker vi selvsagt å løse denne saken på en måte som er tilfredsstillende for alle parter, avslutter Midttun.

Har ikke gjort noe ulovlig

– Fylkesmannen sier at vi ikke har satt inn tiltak som er tilstrekkelige. Vi har ikke gjort noe ulovlig. Nå må vi se om det er noe vi ikke har prøvd, sier kommunalsjef Ester Sandtrø i Malvik kommune til Adresseavisen.

I følge avisen opplever kommunalsjefen framgang i arbeidet som gjøres, og vil ikke kommentere isoleringen eller enkeltepisoder av hensyn til andre barn som er involvert.

– Vi har fått skissert tiltak av Fylkesmannen og fått frister vi forholder oss til. Skoleeier, skolen og støtteapparatet i barne- og familietjenesten har fullt fokus på om iverksatte tiltak nå bidrar til at eleven opplever å ha et godt og trygt skolemiljø.

Sandtrø forteller at Fylkesmannen har konkludert med at tiltakene som er satt inn ikke har vært tilstrekkelige i forhold til elevens opplevelse av trygghet.

– Vi jobber med implementering og forsterkning av tiltakene, og vi bruker også fylkesmannens vedtak til å se etter tiltak vi tidligere ikke har benyttet, sier Sandtrø til Adresseavisen.

Kommunalsjef Ester Sandtrø forteller til Adresseavisen at Vikhammer skole har mottatt rådgivning fra skoleteamet i Trondheim og veiledning fra blant annet læringsmiljøet i Stavanger.

– Skolen fortsetter systematisk arbeid som er igangsatt, med støtte fra PPT og psykologtjenesten. Det har vært arbeidet med læringsmiljøet på dette trinnet over tid.

Sandtrø opplyser også om at Malvik kommune de siste tre årene har hatt et stort fokus på å utvikle gode læringsmiljøer, i form av å utarbeide felles strategi og handlingsplan mot mobbing.

– Vi har deltatt i læringsmiljøprosjektet i regi av Utdanningsdirektoratet. Alle ansatte har fått kompetanseheving i hvordan avdekke og håndtere mobbing, og nye verktøy for lærere er tatt i bruk. Dette er et kontinuerlig arbeid og vi slipper ikke taket.

Bladet har ved gjentatte forsøk prøvd å komme i kontakt med ledelsen ved Vikhammer skole, men ikke lyktes.