Fylkesmannen ble for kort tid siden kjent med at ulovlig utsetting av abbor i Stavsjøen ved Sveberg. Dette er en fremmed art i store deler av Trøndelag og har ikke en naturlig tilhørighet i Stavsjøen, skriver fylkesmannen i en pressemelding med varsel om at forholdet er anmeldt til politiet som miljøkriminalitet. Politiet ønsker tips i saken.

Forsøkt fjernet

- Det vi ser her er et eksempel på miljøkriminalitet. Vi har derfor anmeldt forholdet til politiet. Vi er glade for at Malvik kommune deler vår bekymring og at de har iverksatt tiltak for å forsøke å fjerne abborene fra Stavsjøen, sier seksjonsleder Kari Tønset Guttvik hos Fylkesmannen i Trøndelag.

- Malvik kommune tar saken på alvor og i samarbeid med Fylkesmannen er det iverksatt organisert garnfiske. Dette som et forsøk på å fjerne den uønskede fisken fra Stavsjøen. Også andre tiltak vil bli satt inn for å fjerne fisken, sier Guttvik.

Økende problem

Ulovlig flytting og utsetting av fisk er et økende problem i Norge, og kan ha store konsekvenser for fiske- og dyrelivet. Spredningen av uønskede arter kan for eksempel skje ved at fiskere tar med seg levende agn, selv om dette ikke er tillatt. Spredning av uønskede arter kan også skje ved at noen helt bevisst setter ut fisk. Slik utsetting er ulovlig og straffen er streng.