Stjørdal kulturskole lanserer nytt tilbud – Skapende skriving

Skal stimulere til skrivelyst og ytringskultur blant unge i Stjørdal.
New Articles

Skapende skriving er et tilbud til de som ønsker å utforske et personlig uttrykk gjennom ord og tekster. Elevene skal utvikle glede ved fortelling og formidling, i ulike sammenhenger og på ulike plattformer, både analoge og digitale.

Målgruppa er ungdomsskoleelever som har lyst til å lære mer om å uttrykke seg skriftlig, skape en tekst og treffe et publikum, forteller kulturskolerektor Karsten Selseth Landrø.

At det nye tilbudet kommer neste år passer ekstra godt, tenker han. For i 2019 er kulturskolen i Stjørdal 40 år.

–Vi får på plass det femte og siste faget i rammeplanen. Da er kulturskoletilbudet i Stjørdal komplett.

Ble utfordret

Landrø forteller at det startet med ei utfordring fra rådmann Anne Kathrine Slungård.

–Hun syntes at vi skulle ta inn faget skapende skriving i kulturskolen, fordi skriving er viktig for å ta vare på kulturen, og for å skape ytringskultur, sier Landrø.

Rektoren er fornøyd med at nå vil tekster også bli noe av det som presenteres på den store jubileumsforestillingen til kulturskolen 15. november neste år.

Da vet han at det blir stappfullt i salen, mange folk på scenen og stor stas.

Skapende skriving-elever kan presentere selv eller lage tekster som for eksempel dramaelever kan tolke og gjøre en framføring av. Tekster kan settes musikk til, eller illustreres av elever med andre kunstneriske uttrykk.

–Ungdom tolker ungdom. Det kan bli ganske kult, sier rektor Landrø.

Samarbeider

–Det er ikke alle som har så lyst til å opptre og fremføre selv. Faktisk er det mange forfattere som ikke liker å presentere i det heletatt, nevner biblioteksjef Frank Nordby.

Biblioteket blir en viktig samarbeidspartner og er med i planleggingen. Elevene i faget skal lese for å skrive bedre, skrive for å lese bedre.

Ronny Sletthagen er dramalærer i kulturskolen i Stjørdal i dag. Han har bakgrunn som blant annet teaterregissør og manusforfatter. Han ser ikke for seg å bli lærer for noen stor klasse. Det er heller ikke noe mål, sier han.

–Det beste er ei mindre gruppe. Jeg tenker at vi skal skape et trygt og godt fellesskap, hvor det er mulig å tørre, mulig å være modig. Hvor en kan utfolde seg.

Skaperkraft

Faget skal stimulere fantasien og kreativiteten. Det blir både kollektiv og individuell skriving. Elevene skal få jobbe med prosessorientert skriving, og de skal få lære om sjanger og struktur.

–Vi synes det er flott at det stimuleres til lesing og skriving. Hvis en hvis har mye inni seg, hjelper det å få noen teknikker og verktøy med seg, for å lære hvordan du får det ned på et papir eller en skjerm. Jeg tror dette blir bra, sier Nordby.

Ronny Sletthagen forteller at han som dramalærer kjenner ei jente som allerede har skrevet 250 «bøker».

–Hun er bare 12 år. En annen 16-åring jeg vet om holder på å lære seg sitt niende instrument. Mange unge har en enorm skaperkraft når de er interessert i noe. Og så er det sånn at ikke alltid vet man at man elsker å danse, eller å skrive, før man har prøvd, sier Sletthagen.

Han håper mange tør å melde seg på til januar og skal nå ut og besøke ungdomsskolene for å fortelle om det nye kulturskoletilbudet og selge det inn til mulige elever.