Galla og forlystelse på operaen i sommer

Selv om det ikke er noen opera på Steinvikholmen i sommer, tar ikke Opera Trøndelag ferie av den grunn. Operagalla og Sommer i Tyrol står på plakaten i august.

Operasjef Randi Spets inviterer til både operagalla og lystspill på Ersgard i sommer.  Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

– I sommer blir det operasommer, som starter med en storstilt gallaforestilling i Kimen den 6. august. Her vil vi få møte noen av landets fremste operasangere, og felles for dem alle, er at de tidligere har hatt solistroller i Olav Engelbrektsson på Steinvikholmen, sier operasjef i Opera Trøndelag Randi Spets.

Solistene som deltar på gallaen er Eir Inderhaug, Espen Langvik, Ingebjørg Kosmo og Thomas Ruud.

– Dette blir stort. Det blir blant annet gjenhør med Espen i rollen som både Papageno i Tryllefløyten og fra rollen som erkebiskop Olav Engelbrektsson. Ellers kan vi friste med «The hills are alive» fra Sound of Music med Eir Inderhaug og en rekke tenorarier med Thomas Ruud. «Tårnarien», «O Sole Mio» og «Nessun Dorma» for å nevne noen.

Det vil også, tradisjonen tro når Opera Trøndelag innbyr til gallaforestilling, bli presentert et ungt talent innen sang og musikkteater. Denne gangen er det en fra egne rekker som skal på scenen.

– Hvem det er får være en overraskelse for publikum. Men det er veldig morsomt å kunne ta tilbake en av dem som har vært med oss lenge i operaskolen, og som nå kommer tilbake etter å ha utdannet seg videre innen sang og musikkteater. Det vi kan røpe er at vi skal ha med oss Are Hembre som gjestesolist. Det blir hans første opptreden fra hovedscenen i Kimen. Are har også vært men oss gjennom mange år, så det er veldig stas å få med han som gjest på gallaen i år, sier Randi Spets.

Aktivt år

Operasommer følger opp det som har vært operaens hittil travleste år på lenge. Med seks fulle forestillinger med Flaggermusen i vinter har responsen vært overveldende.

– Flaggermusen ble en kunstnerisk suksess for oss, med mange gode tilbakemeldinger både fra sangere, musikere og ikke minst publikum. Det har også ført til at det meste av korsangere og musikere allerede har sagt ja til å bli med på oppsetningen av Carmen, som blir neste års store satsing for oss i Kimen kulturhus.

Operasjefen trekker også fram en stor satsing de har hatt gjennom den Kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken i vår.

– Totalt har vi hatt 16 forestillinger med rundt 1.500 tilskuere på oppsetningen vår av «Magisk minikarusell». Dette var forestillinger vi har gjort etter Flaggermusen, s om vi var ferdige med til påske. Så det har vært en travel operavår også.

Sommer i Tyrol

Uka etter gallaforestillingen i Kimen blir det premiere på «Sommer i Tyrol» på Ersgard.

– Dette er en forestilling vi får til i samarbeid med Opera di Setra og Ersgard. Stykket hadde premiere i Tylldalen i Hedemark tidligere i sommer, der det fikk strålende kritikker. Det er en lystig forestilling. Blott til lyst med flotte sangprestasjoner.

I hovedrollene finner vi Nina Sætherhaug, Lars Eggen, Lise Gaden Berg og Trond Gudevold, som alle er kjent for publikum i Stjørdal gjennom deltakelser i både Olav Engelbrektsson og Tryllefløyten tidligere.

– Det blir skapt skikkelig Tyorler-stemning på Ersgard disse tre dagene, med servering av tilhørende mat og drikke. Det er kun 300 plasser til hver av de tre forestillingene, så har kan det lønne seg å være tidlig ute for å sikre seg billett. Premiere den 11. august er allerede nesten utsolgt, sier operasjefen.

I tillegg blir det forestilling fredag 12. august før det avsluttes med søndagsmatiné den 14. august.