– Vi har ikke sunget opera før, men det er artig

Over 40 barn fra Skatval vil synge opera i Carmen.

Sanggleden er stor ved Skatval skole, som har blitt en syngende skole. Her på operaøving.  Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

Over 40 elever fra Skatval skole skal være med i barnekoret på Opera Trøndelags oppsetning av Carmen.

Øvingene er i full gang for barnekoret, som skal ha to store nummer i oppsetningen av Carmen i Kimen i mars neste år. For mange av barna er dette det første møtet med opera.

– Vi har ikke sunget opera før, men det er artig. Det blir også artig og spennende å være med på en så stor forestilling, sier Ane Forø Sandodden (10) og Marianne Baard (10), som synes det er kjekt med mye sang på skolen.

Saken fortsetter under bildet.

Ane Forø Sandodden (t.v.) og Marianne Baard synes det er artig å synge opera.  Foto: Bjørn Fuldseth


Syngende skole

Skatval skole er som eneste skole i dalføret med i et nasjonalt prosjekt som heter «Syngende skole».

– Vi søkte om å få bli med i dette prosjektet, og er med for første gang dette skoleåret. Målet for prosjektet er at det skal synges på skolen hver dag i alle klassene. For å greie dette får vi tilgang til både kompetanse, opplegg og sanger gjennom prosjektet, sier Torill Gullvåg, som er rektor ved Skatval skole.

– Hvorfor ville dere være med på dette prosjektet?

– Det er lett å glemme sangen i en travel hverdag. Gjennom prosjektet får vi løftet fram sangen og gleden med å synge. Vi får også tatt vare på gamle sangskatter samtidig som nye sanger blir lært og tatt i bruk.

Opera

– Og nå blir det også operasang på elevene?

– Ja, vi fikk en henvendelse fra Opera Trøndelag om vi ville stille med sangere til et barnekor som skal være med i Carmen. Vi la ut en påmelding der alle fra 4. klasse og oppover fikk melde seg på. De skulle ha 20–30 sangere, men interessen var stor, og over 40 elever meldte seg.

– Men alle fikk plass?

– Ja, de fikk fordelt sangerne sånn at de får være med på forskjellige forestillinger. En veldig bra løsning, som gjør at alle som ville være med, faktisk får lov, sier Torill Gullvåg.

Artig med Skatval

Det var Opera Trøndelag som tok kontakt med Skatval skole om de ønsket å være med i barnekoret.

– Vi så at skolen hadde blitt en «Syngende skole», og tok straks kontakt for å høre om de kunne være interessert. Det er vi nå veldig glad for at de kunne. Både fordi vi trenger mange barnestemmer i Carmen og fordi det nettopp er Skatval skole som er med, sier Anne Spets hos Opera Trøndelag.

– Skatval skole fordi det var her ute på Skatval operaeventyret i Stjørdal startet, tilføyer Spets.

God start

Det er Ingrid Eggen som har øvingene med barna ute på Skatval.

– Vi har hatt to øvinger nå, og fortsetter med øvinger en gang i uken etter jul. Barna er kjempeflinke. De tar ting fort, selv om det ikke er typen sanger de er vant med til daglig. Samtidig bidrar dette med at ungene blir kjent med klassisk musikk på en fin måte, sier Ingrid Eggen.