Byggfagelever lager kulisser til Carmen

Byggfagelevene ved Aglo videregående skole er snart ferdige med å bygge kulissene til Carmen.

Frida Langø og de andre elevene på Aglo vgs synes det artig å være med på bygging av kulisser til oppsetningen av Carmen.  Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

– Dette har vært veldig artig, og prosjektet ble mye større enn det vi så for oss på forhånd. Det er veldig artig å jobbe med noe så stort, særlig nå som vi har kommet oss opp i høyden, sier Frida Langø (21) som går i VG2-klassen på Aglo.

–Skal du se operaen selv?

–Ja, vi er invitert til å se generalprøven. Det blir kjekt å se kulissene i bruk, sier Frida Langø.

Frida Langø (t.v) synes det har vært kjekt å snekre kulisser. Olav Teigen på Aglo videregående skole og operasjef Randi Spets er godt fornøyd med samarbeidet. 

Lages lokalt

Det er elevene ved VG1 og VG2 på byggfaglinjen på Aglo som har fått oppgaven med å bygge kulissene til oppsetningen Opera Trøndelag skal ha av Carmen i Kimen i mars.

–Vi hadde møte med operaen og scenograf Ronald Rørvik og fant ut at dette kunne være et relevant oppdrag for oss å ta, så nå har vi holdt på i halvannen måned med dette prosjektet, sier Olav Teigen, som er leder for Byggfaglinjen ved Aglo videregående skole.

–Hvorfor er en scenekonsktuksjon som dette relevant for dere?

–Den bygges etter samme prinsipper som et vanlig bygg. Vi bygger i 60-moduler, som skal tas fra hverandre og fraktes til Kimen der den skal monteres opp igjen. Det er også et utfordrende prosjekt for oss. Særlig de skrå trappekonstruksjonene er vanskelig å få til, sier Teigen.

Til sammen er det to klasser på 37 elever som har bidratt til byggingen.

Foran f.v: Olav Teigen, Frida Langø, Salad Mohamed og Vegard Kaspersen. Rekke 2 f.v: Khadim Zahidi, Jan Jakoulev, Simen Storsand og Gjøran Julseth. Rekke 3 f.v: Emil Rygh og Mathias Didriksen  Foto: Begge foto: Bjørn Fuldseth

Artig samarbeid

Operasjef Randi Spets er godt fornøyd med samarbeidet med Aglo.

–For oss er det veldig artig å få til et lokalt samarbeid og særlig artig at vi kan engasjere en videregående skole til å gjøre jobben. Dette er en vinn – vinn situasjon for begge parter, sier Randi Spets.

Det er scenograf Ronald Rørvik i samarbeid med arkitekt Geir Holltrø, som har utformet scenografien og lagd de tekniske tegningene på borgen.

–Dette er grunnstammen i scenografien, som skal stå på scenen gjennom hele forestillingen. Den er nøye planlagt sånn at den skal passe inn på scenen i Kimen.

–Den skal også brukes andre steder?

–Den skal videre til Kristiansund, der den samme Carmen-forestillingen skal settes opp under Operafestuka i 2018. Da er det ekstra artig at kulissene er lagd her på Skatval, sier Randi Spets.