Nå blir det utendørsopera

Det har vært stor interesse siden planene om en utendørsopera i Mostadmark ble kjent sist høst.

- Planen er å få skrevet en opera basert på den lokale historien, sier Ingrid Nyhus og John M. Skogstad. 

Signalene fra folk i bygda er at mange gjerne vil bidra med dugnadsinnsats, noe vi er kjempeglade for.

Kultur

Nå realiserer ildsjelene prosjektet som har fått flere kjente navn med seg.

Musikerfamilien Nyhus Skogstad har flere ganger invitert publikum til konserter hjemme i stua. Men i sommer realiseres drømmen om en utendørsopera inne på jernverksområdet ved utløpet av Homla i Mostadmark.

Mange vil bidra

– Nå har vi ikke fått så mye sponsorstøtte som det vi hadde håpet på før vi realiserer planene, og en stund tenkte vi at dette ikke ville la seg gjennomføre. Men vi har fått på plass en organisasjon, Opera Jernverket, og har bestemt oss for å sette opp tre forestillinger 7., 8. og 9. juli. Signalene fra folk i bygda er at mange gjerne vil bidra med dugnadsinnsats, noe vi er kjempeglade for. Nå vil vi sende ut invitasjon til bedrifter slik at de kan annonsere i programmet for å styrke økonomien i prosjektet, sier Ingrid Nyhus.

Kjente navn på rollelista

– Med regissør og sangere klare er vi godt i rute. Vi har vært så heldige å få rutinerte Eli Sørensen med som regissør. De fem hovedrollene er også klare, og der har vi kjente navn som Ola Marius Ryan, Simon-Andre Jacobsen, Cecilie Karlsen, Turid Røen Kroknes og Solvi Skogstad. Nå jobber vi med å få på plass sangere til koret, og alle som kan tenke seg å være med må bare ta kontakt, sier Ingrid Nyhus.

– Vi vil legge ut billettene for salg i april, og håper på et godt forhåndssalg utover våren, sier Nyhus, som krysser fingrene og håper på bra vær de tre dagene i juli.

Lokale historier

– Planen er å få skrevet en opera basert på den lokale historien. Det ligger masse spennende stoff fra historien om og rundt jernverket som venter på å bli skrevet. Men det å få skrevet tekst og komponert musikk som tar tid. Derfor har vi for den første forestillingen, som blir neste sommer, valgt å sette opp en ferdig opera som allerede er ferdig skrevet, sa Ingrid Nyhus og Jon M. Skogstad i et intervju med Malvikbladet i oktober.

Fanatisme og moralonani

Jon M. Skogstad har skrevet musikken og avdøde Håkon Sundaune skrev librettoen til forestillingen som har vært delvis oppført en gang tidligere.

– Vi skrev denne forestillingen i 2008, og en del av den har vært oppført på Røros. «Forbudsrepublikken» er en satirisk opera som handler om helsefanatisme og moralonani i et samfunn som holder på å bli for stramt. Det er et klassisk kjærlighetsdrama i tre akter, med fem hovedroller og kor. Dette tror jeg kan bli en fin og underholdende opplevelse for publikum, sa Jon M. Skogstad da han fortalte om forestillingen sist høst.