–Min største operarolle noen gang

Nina Sætherhaug ble kastet inn i rollen som Carmen for en uke siden. To sykdomsforfall førte til rokeringer for Opera Trøndelag.

Nina Sætherhaug har overtatt rollen som Carmen på kort tid. Hun gleder seg til sin største operarolle i karrieren.  Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

Bare tre uker før premieren på Carmen i Kimen kulturhus fikk Nina Sætherhaug tildelt tittelrollen i Georges Bizets populære opera.

–Den som intet våger, intet vinner. Jeg har heldigvis sunget en del arier fra Carmen tidligere, og kjenner godt til operaen fra før. Men dette er en kjempeutfordring, som jeg velger å ta på strak arm, sier Nina Sætherhaug.

–Du overtar tittelrollen fra Tora Augestad, som har blitt forhindret på grunn av sykdom. Hva tenker du rundt det?

–Jeg tror dette er en bra rolle å ta på sparket. Jeg får heller ikke mye tid til å grue meg. Nå er jeg inne i en boble, der alt handler om å øve til rollen og premieren den 7. mars. Det er mye lidenskap i rollen, som skal formidles både gjennom det dramaturgiske og gjennom stemmen, sier Nina Sætherhaug, som gleder seg til sitt livs største rolle.

Sykdom

Opprinnelig var det Tora Augestad som skulle ha rollen som Carmen.

–Det er veldig beklagelig at hun må melde forfall på grunn av sykdom. Hun har allerede vært her på prøver i en uke før hun måtte gi seg. Det samme gjelder også Anne Wiig Larsen, som hadde rollen som Micaela. Hun har også blitt syk, og i den rollen har vi fått inn Runa Hestad Jenssen, sier operasjef Randi Spets.

Nina Sætherhaug hadde opprinnelig rollen som Mercedes før hun tok over rollen som Carmen. Nå kommer Thale Jørstad fra Steinkjer inn i den rollen.

–Hvordan er det å miste den store stjernen kort tid før premiere. Mage har helt sikkert gledet seg til å høre Tora Augestad som Carmen?

–Det er det nok helt sikkert, men når det først skjedde, er det bedre at det skjedde nå i relativt god tid før premieren, enn at det skjedde tett opp til, eller underveis i de seks forestillingene. Dessuten er vi veldig glade for å ha en meget god erstatning på plass i Nina Sætherhaug. Hun har vært med oss i Opera Trøndelag i flere år, og er en av Trøndelags fremste unge operasangere, sier Spets.

Med rokeringene som har skjedd den siste uken er det nå hele sju av ti solistroller som bekles av trønderske sangere.

–Det er viktig for oss som distriktsopera å kunne tilby unge sangere fra distriktet vårt jobb. Nå gleder jeg meg til å oppleve Nina i rollen som Carmen, og jeg er sikker på at hun vil gi publikum en god opplevelse i rollen.

Nesten utsolgt

Det er satt opp seks forestillinger av Carmen på hovedscenen i Kimen. Alle er så å si utsolgt.

–Det er kun 30 billetter igjen. Vi ser på mulighetene for å få til en ekstraforestilling, men vet ikke om det er mulig å få til det ennå. Mest på grunn av belastningen på sangerne. Dette er en krevende opera, som samme besetning ikke kan spille for tett, sier Randi Spets.

Regissør Ronald Rørvik hjelper Nina Sætherhaug med å få delajene til å sitte som de skal.