Gilså blir ramme rundt dramatisk film

Filmen «The Bird Catcher», med tema fra 2. verdenskrig, skal spilles inn på Gilså på Stordalen.

Et britisk filmselskap har leid Gilså på Stordalen i en måned i forbindelse med arbeidet med en film der storyen er hentet fra 2. verdenskrig  Foto: Ivar Værnesbranden

Filmen vil handle om norske jøder som flykter til Sverige under krigen.Museumsbestyrer Silje Margrethe Bruaset ved Meråker-Musea

Kultur

En liten måneds framover skal det foregå filminnspilling på Gilså, den gamle hytteskrivergården på Stordalen. Gården og omgivelsen skal være location for filmen «The Bird Catcher», en britisk spillefilm med tema fra 2. verdenskrig.

– Filmen vil handle om norske jøder som flykter til Sverige. Den er basert på virkelige hendelser, sier Silje Margrethe Bruaset, bestyrer ved Meråker-Musea.

Gilså er som kjent en del av Meråker-Musea. Dermed er det museet som også kan leie ut gården til slik bruk.

Esther

Handlingen i filmen er lagt til krigsåret 1942, det året norske jøder ble arrestert og sendt til Tyskland. Det er denne dramatiske perioden filmen handler om. Hovedpersonen i filmen er en 14 år gammel jødisk jente, Esther, som bor i Trondheim. Filmen skildrer flukten hennes fra Trondheim og over til Sverige.

«Screenvalue»

Filmselskapet trengte en litt avsidesliggende gård som ramme rundt filmen og tok kontakt med Meråker-Musea. Dermed tok selskapet kontakt med Meråker-Musea fordi Gilså har skikkelig «screenvalue», som det blir sagt.

–De har leid gården fra sist fredag og fram til 8. april. De skal gjøre en del forberedelser først, før selve opptakene finner sted i slutten av måneden, sier museumsbestyrer Silje Margrethe Bruaset.

Dramatisk historie

Produksjonsleder Bente Maalen fra selskapet «Film in Norway» legger ikke skjul på at filmen forteller en dramatisk historie. Til nrk.no sier hun at deler av filmen også vil bli innspilt i Trondheim, med kjente steder og områder som Gamle Bybro, Bakklandet og Kalvskinnet som ramme rundt de delene av filmen som blir innspilt i Trondheim.

Norsk forfatter

Ifølge produksjonsleder Bente Maalen blir filmen produsert av det britiske selskapet Motion Picture. Ross Clark er regissør, mens det er nordmannen Trond Moren Kristensen som har skrevet originalmanuset til filmen. Det er skrevet på engelsk med tanke på et internasjonalt publikum.

Skuespillere

Overfor nrk.no er Bente Maalen hemmelighetsfull rundt spørsmålet om hvilke skuespillere som vil være med i filmen. Men det handler om skandinaviske skuespillere, der «aktuelle navn ikke vil være helt ukjente», sier hun til nrk.no.

Bente Maalen antar at filmen «The Bird Catcher» vil være klar for visning i løpet av 2018.