Karlslyst musikkteater har fått med seg Arnulf Haga som ny regissør når den fjerde utgaven av musikalen Carl Halck settes opp på Karlslyst gård i august neste år.

– Arnulf Haga var førstevalget vårt, sa styreformann John Harald Brobak da musikkteateret inviterte til en pressekonferanse på Karlslyst tirsdag formiddag.

– Det var med respekt vi ringte han.  Arnulf har meritter i spelverden over det ganske land. Vi kan med glede fastslå at han er med oss i Halck-oppsetningen 2018 , og det er vi veldig glade for, sa Brobak.

Lang karriere

For det er ingen hvem som helst Karlslyst musikkteater nå har fått med seg på laget. Haga har vært ansatt ved Oslo nye teater og har vært med å bygge opp Nord-Trøndelag teater. Han har satt opp “Spelet om heilag Olav” hele tolv ganger og har utallige spel, musikaler  og friluftsoppsetninger bak seg, blant annet  “Levva Livet” med musikk av Åge Aleksandersen. Nestoren  ble tidligere i år slått til ridder av St.Olav for sin innsats for norsk teater.

Regissøren har sett opptak av de foregående oppsetningene og er tydelig på at han ønsker å gjøre en del endringer i stykket.

Ny-premiere

– Det blir en ny-premiere. Det vil skje mange forandringer for å løfte det videre, sier han. Haga er klar på sine visjoner når han nå tar over stafettpinnen etter Rakel Sivertsen som har hatt hånd om regien på de foregående oppsetningene.

– Hvorfor gjør vi det her? Hva er målet? Det handler om stedets historiske betydning og  personen Halck og hva han sto for. Og det handler om kjærlighet til sin egen historie, sier Haga, og fortsetter:

– Og det at begavede folk setter seg ned og skriver. Og så har du har spillestedet, så alt ligger veldig til rette.

– Kan du allerede nå si noe som hvilke endringer du ønsker å gjøre?

Arnulf Haga og Torstein Fosmo gleder seg til oppsetningen av Carl Halck i 2018. Foto: May Elisabeth Lund

Mye større

– Jeg vil endre scenografien. Ja, det sier jeg, men det er ikke sikkert det blir sånn, sier han og ler. Haga mener at gårdstunet på Karlslyst har fremstått for trangt under de foregående oppsetningene.

– Det vil bli nye entréer, mye større. Og det handler ikke om at det som er gjort før er dårlig, understreker han.

– Det må skapes mer dynamikk i musikken og det må simpelthen bli mer spennende.

Komponister og styret i musikkteateret er enige om at en revitalisering av suksess-musikalen er på sin plass.

– Tida er inne for å gjøre noe mere, sier Brobak og får støtte av Fosmo:

– Vi var nødt til å få få nye øyne inn uansett hvem det skulle være, mener Fosmo.

Fosmo inn som Halck

Et av ønskene fra Haga var at Fosmo trer inn i rollen som godsherren Halck. Fosmo har tidligere hatt en av de større birollene i stykket og tar nå over hovedrollen etter Lars Eggen som har innehatt rollen som Halck frem til nå.

– Torstein har pondusen og den faglige tyngden, stadfester Arnulf Haga.

Musikalen Carl Halck handler om den ærgjerrige og stormannsgale godsherren som regjerte på Karlslyst gård i Hommelvik på tidlig 1800-tall.

Musikalen ble satt opp første gang i 2011, og har siden  blitt fremført i 2013 og 2015.

Stykket er skrevet av Rakel Sivertsen, Torstein Fosmo og  Magnus Teigseth Morken. Trioen ble tildelt Malvik kommunes kulturpris i 2012.