Lover en helt annerledes forestilling

Hommelvikingen Svein Røsten slår et slag for likestilling når han debuterer som artist i hjembygda.

Håkon Renanger, Roger Lundberg og Svein Røsten skal alle opptre under julekonserten i Hommelvik kirke neste onsdag. Her gir trioen en smakebit på det publikum kan vente seg.

Kultur

– Tanken er å skape et miljø og en felles musikalsk plattform for funksjonshemmede og funksjonsfriske, sier Svein Røsten.

Onsdag 13. desember inviterer musikeren til et storfint juleshow i Hommelvik kirke.

Felles arena

Med seg har han 20 barn fra musikalteaterskolen Musikalfabrikken i Trondheim, trønderske artister, en lokal kulturpersonlighet og flere funksjonshemmede menn og kvinner.

Sistnevnte utgjør selve grunnstammen i prosjektet.

– Dette er opprinnelig et initiativ fra musiker Betty Stjernen. For to år siden skapte hun et samlingssted for en gjeng funksjonshemmede ungdommer. Betty ville skape en arena der de kunne vise seg fram og være synlige. I stedet for å bli sittende hjemme holdt de konserter og framførte musikk, forteller Svein Røsten.

Tok over showet

Nå har hommelvikingen overtatt dirigentstokken og sjefsrollen for det helt spesielle konseptet.

– Jeg kjenner Betty godt. Hun var den som fikk min funksjonshemmede sønn til å begynne å synge. Det gjorde at jeg etter hvert ble en del av dette prosjektet, forteller Røsten.

Julekonserten har fått navnet Vi invalide og settes opp i Hommelvik kirke og i Lademoen kirke i Trondheim. Røsten forstår at navnet kan vekke reaksjoner.

– Vi diskuterte flere navn. Mange av forslagene var milde, men vi ønsket å være direkte. Folk blir overrasket når de ser det samholdet vi klarer å skape. Hadde enkelte verdensledere gjort det samme hadde det pinadø blitt fred på jord også, sier han og smiler.

Stor gruppe

Nærmere 50 personer utgjør hommelvikingens musikalske team. Røsten lover en konsert med mye god musikk. Moderne teknologi med laserlys og røyk skal skape kontraster i kirkebygget.

– Tanken er at dette skal forsterke uttrykket i musikken, sier Svein Røsten.

Saken fortsetter unnder bildet.

Svein Røsten (bak) arrangerer sitt første musikalske show i hjembygda Hommelvik. Med seg på laget har han Roger Lundberg og Håkon Renanger (t.h.). Foran: Menighetspedagog Anette Thaulow fra kirkekontoret i Malvik. For anledningen utkledd som engelen Gabriel.   Foto: Anders Fossum

 

Sambygding Håkon Renanger skal opptre under Røstens juleshow i Hommelvik. Renanger har drevet med musikk i en årrekke og sier han aldri har vært med på noe lignende.

– Ikke i nærheten. Dette er helt unikt. Jeg gleder meg stort, sier han.

Historier fra oppveksten

Renanger skal sammen med hommelvikingen Roger Lundberg spille og synge to låter i kirka førstkommende onsdag.

– Det var naturlig å se seg rundt etter noen som passet inn i showet da jeg først skulle spille i hjembygda mi. Roger og Håkon er to supre typer, sier Svein Røsten – som aldri før har opptrådt i Hommelvik.

Underveis vil han forteller historier fra oppveksten i Kasern i Hommelvik.

– Juleminner fra barndommen, steder og personer jeg husker spesielt vil bli nevnt i introduksjonen av konserten, sier Svein Røsten.

Kraftfullt

Billettsalget er allerede i gang på Hoopla.no, men det vil ifølge arrangøren være fullt mulig å kjøpe billett i døra.

– Her må hommelvikingene kjenne sin besøkelsestid og møte opp. Dette blir en kraftfull, rørende og stemningsfull konsert, sier Svein Røsten.