Det rådet en elektrisk stemning foran scenen i minuttene før premierestart i Ytre Malvik samfunnshus. De yngste foran scenen lot seg ikke be to ganger da oppfordringen kom:

– Lydmannen sover, og dere må vekke han, oppfordret Malvik blandakor fra scenen i samfunnshuset.

– Ærta Bærtaaaa! runget det spontant fra ekstatiske smårollinger. Med det var det klart for premieren av den 19. utgaven av familieforestillingen som hvert år trekker hauger av folk til forsamlingshuset på Vikhammer.

Vil til syden

I årets utgave, «Ærta Bærta på ville eventyr», var det de tre bukkene Bruse som sto i sentrum for handlingen. Den minste bukken, ypperlig formidlet av Frida Røsand, ytrer ønske om å droppe den sedvanlige turen over brua i år. Han foreslår at bukkene heller stikker til syden.

Dermed starter et eventyr som blant annet tar med publikum til en Sydhavsøy med Kaptein Sabeltann som kaptein for flyselskapet «Pirates airlines».

Trollet følger selvsagt med på reisen, noe som avstedkommer den ene fornøyelige intrigen etter den andre, musikalsk krydret med kjente og kjære barnesanger fremført av kor og orkester i kjent, fargerik «Ærta Bærta»-stil.

«Jeg må tilbake»

Et fullsatt samfunnshus så ut til å storkose seg gjennom forestillingen. Blant publikum fant Bladet Mona Vognild, medlem av koret, men som i år bivånet forestillingen fra salen:

– Jeg har hatt en pause i høst, og jeg må si det er veldig artig å se fra salen. Jeg synes de er kjempeflinke! Men jeg ser at jeg skal ikke sitte i salen i mange år, nei. Jeg må tilbake igjen neste år, ler Mona. Hun har vært medlem av koret siden 1997.

– Dette er 19. året med «Ærta Bærta», og det er vel et par ganger jeg har sittet i salen og sett.

Helt med

– Det klør litt etter å være med?

– Det gjør det så absolutt. I år har jeg med barnebarnet mitt på to år som mollkoser seg! Hun er «helt med» og sitter og klapper i hendene. Jeg har matet henne med DVD-er fra forestillinger fra tidligere år, og hun har sittet og kommentert og sett på mormor både som løve og Mummitrollet.

Det ligger veldig mye øving bak en slik forestilling, i følge Mona Vognild.

– Men vi har proffe folk med oss og har holdt på i nitten år, så mye går på rutine også.

Bra rekruttering

I  motsetning til hos en del andre kor er rekrutteringen tilfredsstillende i Malvik blandakor.

– Vi har et bra miljø og prøver så godt vi kan å ivareta nye som kommer inn. Vi hører jo omkring at mange kor sliter med rekrutteringen, spesielt med å få med mannfolk. Også hos oss kan akkurat det gå litt opp og ned, men vi har de senere årene vært heldige med å få inn karer i en fin alder. Det er et kor som vokser. Jeg tror det er cirka 60 medlemmer i dag, sier Mona Vognild.

Ny dirigent

Malvik blandakor fikk i høst ny dirigent i Elin Kaprinski Strandheim, som var på plass foran scenen for å lede koret gjennom sin første «Ærta Bærta»-forestilling. Manusforfatter har vært Frida Røsand, mens Ragnhild Skille har stått bak regi og koreografi.

Søndag går de to siste forestillingene av stabelen i Ytre Malvik samfunnshus.