Johan Vigdal og 90 andre deltok på hattefest i Bruket. Aldri før har oppmøtet vært større på den ukentlige kulturkafeen.

– Vanligvis ligger oppmøtet på rundt 40 personer. I dag er det dobbelt så mange her, sier kulturkonsulent Marit Hammer i Malvik kommune.

Saken fortsetter under bildet.

Kulturkonsulent Marit Hammer overrakte blomster til musiker Jan Borseth. Selbyggen har spilt på hattepartyet i en årrekke. Foto: Niklas Engelsen

Ut av døråpningen bak henne strømmer det livlige gammeldanstoner. På en krakk bak i Nygaardsvoldsalen sitter Jan Borseth og trakterer trekkspillet.

Den muntre selbyggen er omkranset av nærmere 100 gjester med hodeplagg i alle slags farger og fasonger.

Årlig tradisjon

Onsdag formiddag ble det holdt hattefest for kommunens eldre i Bruket kulturhus. Arrangementet er en årlig tradisjon med røtter helt tilbake fra det gamle sykehjemmet på Grønberg.

Saken fortsetter under bildet.

Sissel Aurheim er aktivitør i Malvik kommune. Foto: Niklas Engelsen

– Hatt er artig. Det blir noen kommentarer og kanskje har folk et hodeplagg de har kjøpt for mange år siden. I en slik sammenheng er det morsomt å ta fram hatten og bruke den. De fleste her har ingen andre arena å bruke hatt på, sier aktivitør i Malvik kommune, Sissel Aurheim.

Kasser med hatter

Mellom kjøkkenet og den romslige salen står to store plastkasser med ulike hodeplagg. Her kan festdeltakerne velge og vrake.

– Vi har samlet en del hatter opp gjennom årene. Noen har vi fått, andre har vi kjøpt på bruktmarked. Det er greit å ha noe å låne ut. Ikke alle har egne hodeplagg, sier Aurheim.

Saken fortsetter under bildet.

Fred Olsen fra Hommelvik hadde valgt en gullhatt for anledningen. Hjelpepleier Inger Marit Trøbak gikk for rosa parykk. Foto: Niklas Engelsen

I salen like ved har spillemannen fra Selbu akkurat avslutta underholdninga. I en snau time har gjestene nynnet, sunget, applaudert og kost seg. Noen har sågar fått svingt dansefoten. Det er tid for rømmegraut og rødsaft i kulturhuset. Først i køen står 89-åringen Johan Vigdal fra Hundhammeren. Enden av hesteskoen der malvikingen sitter er første stoppested når serveringstrallen begynner ferden rundt i rommet.

Debutant

– Det er første gang at jeg er med på dette, men det har vært artig. Veldig flott underholdning. Selbu, vet du, sier Vigdal og nikker mot musikeren på vei ut døra.

Han deltar jevnlig på kommunens ukentlige kulturkafé i Bruket og hadde i motsetning til de fleste andre med seg sitt eget hodeplagg på festen.

Kona måtte trø til

– Det er ikke noe jeg bruker til daglig. Kona fant fram noe til anledningen. Denne hatten kjøpte jeg i Trondheim for mange år siden, forteller han.

Materialene er mange og formene er varierte. Hodeplagg i alle regnbuens farger er representert langs stolrekkene. Men ingen får mer oppmerksomhet enn andre.

– Vi har ingen konkurranse. Her er vi alle vinnere, sier aktivitør Sissel Aurheim og smiler.