Åpningen av Landsskytterstevnet 2018 i Stjørdal blir en blanding av folkefest og jubileumsfeiring. Det Frivillige Skyttervesen (DFS), som står bak det årlige Landsskytterstevnet, er nemlig 125 år i år.

Det blir markert til gagns når årets Landsskytterstevnet blir offisielt åpnet lørdag 4. august i år.

Hornmusikk

- Vi inviterer til show med Luftforsvarets Musikkorps, med en jubileumsforestilling som baker inn historien til DFS gjennom 125 år, og med musikalske innslag. Artisten Julie Dahle Aagård har tidligere samarbeidet med Luftforsvarets Musikkorps, og hun blir med på åpningsmarkeringen, sier Jomar Ertsgaard, mannen som i stor grad har komponert programmet til åpnings- og jubileumsmarkeringen foran Kimen kulturhus.

Gamle uniformer

Historiske innslag blir det også. Nordenfjeldske Grenader Compagnie, med sine uniformer og svartkruttvåpen fra napoleonskrigenes tid, vil være til stede ved høytideligheten.

- Vi har også bedt alle skytterlag som deltar på Landsskytterstevnet om å ta med seg fanene sine. Det har ikke skjedd på 25 år, sier Jomar Ertsgaard, mannen som i stor grad har komponert programmet for åpnings- og jubileumsmarkeringen.

Kultursjef Jarle Førde forteller at det blir skrevet en egen fanfare i anledning begivenheten. Den skal «avblåses» fra taket på Kimen.

- Det er lagt opp til at den også blir bli spilt med skikkelig smell, sier kultursjefen.

Historiens største

Landsskytterstevnet blir utvilsomt det største arrangementet noen gang i Stjørdal. Man regner med rundt 5500 deltakere, og de aller fleste av disse har med seg familie. Dermed er det grunn til å regne med at det ved denne anledningen blir samlet mange mennesker foren Kimen.

- Stjørdal vil omtrent doble innbyggertallet sitt den uka Landsskytterstevnet varer, sier Gunnar Uglem fra hovedkomiteen for LS 2018.

Kongen

Kongehuset er invitert til Landsskytterstevnet, men det er allerede nå klart at Kongen ikke kommer. Det er ennå ikke avklart om andre representanter for kongehuset vil komme.

Landsskytterstevnet 2018 varer en uke først i august. Det starter fredag 3. august og blir avsluttet fredag 10. august. Den offisielle åpningen finner stedlørdag 4. august, dagen etter at de første skuddene smeller på arenaene i Lånke.