De siste tre ukene har Marie Löwendahl og Markus Tekstum malt på kulissene i lagerrommet til Magne Saksvik på Skatval. Saksvik startet en måned tidligere og har brukt nærmere to hundre timer med snekkerarbeid på boksene som skal gi forestillingen en staselig rammen.

– Det er ti bokser som er fra 3,90 til 5,20 meter høye, alle er montert på hjul for at de kan flyttes, forteller snekker Magne Saksvik som stiller lokale til rådighet for operaen.

– Kulissene skal være eventyrbøker. Tryllefløyten er lagt opp som et eventyr med trolsk stemning og med dyr og alskens troll og skapninger, som kommer ut av bøkene. Kulissene skal være ferdig til 10. april når vi begynner med øving i Kimen, forteller Randi Spets, leder av Opera Trøndelag som setter opp operaen.

Hun er med for å ta en titt på de storslagne kulissene som Marie Löwendahl og Markus Tekstum holder på å male ferdig.

– Markus og Marie skal også være med bak scenen under forestillingen, forteller Spets.

De største kulissene er 5,20 meter høye. Foto: Richard Bakken

80 aktører

I Kimen blir det lagt et eget gulv for å beskytte scenen for at disse store kulissene skal flyttes rundt under forestillingen.

– Kulissene er det største løftet i hele produksjonen, både teknisk og økonomisk. Vi har hyret inn scenegrafen Sunniva Bodvin som har stått for utformingen av kulissene. Det er ti hus og det er mye arbeid å få dem ferdig. Det er noe av det største som er laget i operamiljøet i distriktene. Det kommer til å bli veldig flott når de er ferdig med riktig lys, sier Spets.

Kostymeproduksjonen er også i full gang. Det skal lages to kostymer hver til alle 80 aktørene på scenen. Kor, 15 sangsolister, hvorav ti er fra Trøndelag, dansere og orkester.

Prøver

Spets ser frem til at alle samles over påske.

– 3. april vil 80 sceneaktører være i sving. Da begynner prøvene i gamle Stjørdal kino, så fortsetter vi i Kimen fra den 10. april. Vi har hatt to uker med prøver med solistene i Oslo Teaterscene med produksjonslederen. Det kommer nok en gang til å bli en magisk aften med Opera Trøndelag. Nasjonale og lokale aktører vil innta scenen og ta publikum med inn i W.A. Mozarts eventyrlige verk lastet med operahits. Det ble skapt for å nå et folkelig publikum, og er en eviggyldig historie om kjærlighet, makt og naturens under, sier Spets.

Hun forteller at Tryllefløyten ble første gang oppført i Wien i 1791 Som et syngespill basert på en fabel. Mozart døde rett etter premieren, bare 35 år gammel. Operaen regnes som det vakreste Mozart har skapt med melodier der folk går nynnende ut av teatersalen. Den er en av de mest framførte operaer i verden.

Tryllefløyten

Dirigent: Torodd Wigum

Regi: Ronald Rørvik

Scenografi: Sunniva Bodvin

Lysdesign: Erik S. Sandvik

Koreograf: Toni Herlofson

Kostymedesign: Anne Gotaas

Kormester: Eva Holm Foosnæs

I rollene: Marius Rooth Christensen, Lina Johnson, Thomas Ruud, Vigdis Unsgård, Trond Gudevold, Lars Eggen, Camilla Stenhoff Vist, Nina Sætherhaug, Siw Midsund, Magnus D. Kjeldal, Sunniva Unsgård, Anne Birgitte B. Røkke, Therese Khachick, Emilie N. Almaas, Anna Hellandsvik, Sigurd Uberg.