Hva driver folk til å legge ut på en 5-ukers tur til fots uten en eneste innlagt topptur?

Pilegrimsleden i Norge ble åpent i 1997. Onsdag 11.april kl. 19 kommer arkeolog og daglig leder ved Stiklestad Pilegrimssenter, Heidi Carine Brimi, for å snakke om den historiske bakgrunnen for dette.

Foredrag i kirkestallen

Foredraget holdes i Kirkestallen ved Værnes kirke og arrangeres av Stjørdal museum Værnes, forteller Unni Raaen Nysæther ved Stjørdal Museum Værnes.

 – Pilegrim kommer av det latinske ordet peregrinus som betyr «fremmed» eller «utenlandsk», forteller Brimi. – Pilegrimen søker gjerne åndelig renselse eller å komme nærmere det guddommelige, men det finnes også mange andre grunner til å reise.

– Jeg vil blant annet ta for meg hvor mye av middelalderens pilegrimstradisjoner kan gjenfinnes i dag, forteller Brimi.

St. Olavsleden går gjennom Stjørdal og Malvik. Den starter i Selånger utenfor Sundsvall og ender i Nidarosdomen i Trondheim. – Leden følger veien som kong Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å kristne Norge og gjenerobre den norske tronen, forteller Brimi.

Den 564 km lange pilegrimsleden går fra kyst til kyst – gjennom to land – i fotsporene til Olav den hellige.

Den moderne pilegrim

Å gå pilegrimsferd i moderne tid blir av mange i vesten assosiert med å gå Caminoen til Santiage de Compostela. Og det var på mange måter der det moderne pilegrimsfenomenet startet på 80-tallet. Nå, mange tiår senere har det også blitt populært, ikke bare blant skandinaver, men hos folk fra hele verden, å gå pilegrimsferd på St. Olavsvegene til Nidaros.

Unni Raaen Nysæther ønsker velkommen til foredrag på museet. Foto: Elisabeth Gulaker (arkiv)