En komité bestående av kantor Torkil Skille, menighetsrådsmedlem Knut Arne Mørreaune, kirkeverge Olav Jørgen Berg og musiker Ingrid Nyhus har startet en innsamlingsaksjon til inntekt for nytt orgel i Hommelvik.

– Det er rett og slett mange feil på selve spillebordet og det oppstår stadig nye, sier Torkil Skille.

Ikke like holdbart

Han snakker om dagens orgel i Hommelvik kirke. Instrumentet ble bygget ved J.H. Jørgensen orgelfabrikk i 1949 og tatt i bruk noen år senere.

Saken fortsetter under bildet.

De gamle orgelpipene i Hommelvik kirke vil om noen år være historie. Kantor Torkil Skille håper å ha på plass et nytt orgel til 200-årsjubileet i 2026. Foto: Anders Fossum

– Dette er et såkalt elektropneumatisk orgel. Det betyr at det ikke er noen fysisk kobling mellom orgelet og pipene. Her er det elektriske signaler. Denne løsningen er ikke like holdbar. En periode mellom 1920 og 1960 bygde man kirkeorgel på denne måten, forteller Skille og legger til at det er uaktuelt å restaurere det gamle.

– Mange av feilene på dagens orgel kommer av skinndeler som begynner å bli slutt. Kvaliteten på skinn var mye bedre før enn i dag. Dersom vi restaurerer og bytter ut delene vil det nye orgelet ha kortere levetid enn det gamle, sier Skille.

Jubileumsgave

Han håper å ha på plass det nye når kirka runder 200 år i 2026.

Saken fortsetter under bildet.

Komiteen vil flytte orgelhuset fram på galleriet. Denne illustrasjonen viser omtrent hvordan det vil se ut. Foto: Torkil Skille

– Vi ser for oss at dette kommer til å bli et langsiktig innsamlingsarbeid, men tenker at vi på sikt skal få på plass er instrument i høy kvalitet – som kan gi god klang og flotte toner til mange generasjoner framover. Det er vanskelig å tidfeste noe, men det hadde vært artig å få på plass et nytt til neste store jubileum, sier Skille.

4-5 millioner kroner

Han anslår at prisen på et nytt orgel vil ligge på rundt 4-5 millioner kroner. Skille forklarer at det nye orgelet skal plasseres lenger fram på galleriet. På den måten vil kirkens gode akustikk utnyttes på en bedre måte.

Saken fortsetter under bildet.

Orgelet i Hommelvik kirke ble bygget ved J.H. Jørgensen orgelfabrikk i 1949. Foto: Anders Fossum

Byggearbeidet må ut på anbud og spesialister fra Europa vil trolig være med å konkurrere om oppdraget. Komiteen har allerede søkt og fått innvilget offentlige midler fra Opplysningsvesenets fond.

– Vi har fått støtte til å arrangere en konsertserie. Opplysningsvesenets fond dekker artisthonoraret. Dermed kan alle inntektene tilfalle orgelsaken. Det er vi veldig glade for, sier Skille.

Pipesalg

Komiteen har i første omgang et delmål om å samle inn 400.000 kroner. Det har de tenkt å oppnå gjennom billettinntekter fra arrangement, kollekt i gudstjenester og organiserte innsamlingsaksjoner.

– Vi har også diskutert mulighetene for å sette i gang et såkalt pipesalg, sier Skille.

Unikt instrument

– På hvordan måte vil brukerne av kirka merke at et nytt orgel er på plass?

– Et orgel er et fantastisk instrument til å akkompagnere sang. I motsetning til et piano er orgelet på mange måter et blåseinstrument som stemmen vår. Det gjør at det egner seg veldig til å løfte salmesang. Og det er jo først og fremst det vi bruker det til, sier Torkil Skille.