– Vi har gjort mye sammen, men det er vel den første gangen vi er med i samme oppsetning med en hovedrolle hver. Og for meg er det første gang jeg skal synge i Kimen også, og det gleder jeg meg veldig til, sier Sunniva Unsgård.

Vigdis skal ha rollen som Pamina, mens Sunniva har rollen som papagena i Opera Trøndelags oppsetning av Tryllefløyten, som har premiere i Kimen kulturhus på torsdag.

Tilfeldig

Begge de to søstrene, Sunniva og Vigdis, fra Skatval er utdannet med mastergrad i klassisk sang, og begge to jobber som frilans operasangere. Sunniva med base i Berlin og Vigdis med foreløpig base i Oslo.

– Hvordan har det seg at to søstre fra Skatval ender opp som profesjonelle operasangere?

– Det er nok litt tilfeldig at vi havnet opp der vi er i dag. Vi har alltid hatt et ønske om å synge, og vi vokste opp med å synge i lag. Det er en av fordelene med å vokse opp ute på landet. Det er ikke så mange som hører deg, og man kan utfolde seg fritt, sier Vigdis.

– Vigdis var nok den mest utadvendte av oss. Hun sto i vinduet og sang, mens jeg sang mest i dusjen, sier Sunniva.

– Så du mener at du har måttet jobbe mer for å komme dit du er i dag enn storesøsteren?

–Det er vanskelig å måle hvem som har jobbet mest, men for meg har Vigdis vært et naturlig forbilde, som jeg har jobbet for å nå opp mot.

Steinvikholmen

Begge søstrene ble med på oppsetningen av Olav Engelbrektsson allerede da de var 10 år gamle. Først som barnestatister, men ganske fort ble de innlemmet i operakoret.

– Det var på en måte en forutsetning for at vi skulle kunne bli med videre. Begge startet vi i operaskolen, der vi var med helt til vi var ferdige med videregående skole. En erfaring som har enorm betydning for de valgene vi har gjort senere, sier begge søstrene.

Men selv om begge har endt opp innen klassisk sang, var det ikke den retningen de så for seg i starten.

– For min del ville jeg satse på musikal, men en av lærerne mine på musikklinja på Ole Vig mente jeg hadde et klassisk talent. Så prøvde jeg det, og siden har jeg ikke sunget en eneste musikallåt, sier Vigdis.

Også Sunniva startet på en annen retning enn klassisk sang i starten.

– Jeg valgte drama på videregående. I tillegg var jeg med på lørdagsskolen i Trondheim, så jeg fikk litt av begge deler. Tanken min var at jeg ikke bare ville lære å synge. Opera er mere enn bare sang. Skuespillerdelen er en viktig del, og derfor ville jeg også lære mer om den delen av faget, sier Sunniva.

Frilansere

Begge søstrene jobber for tiden som frilans sangere. Sunniva fra sin base i Berlin.

– Jeg er akkurat ferdig med mastergraden min. Den tok jeg i Berlin nå i februar. Jeg trives godt i den tyske hovedstaden, og blir nok værende der fremover også, sier Sunniva.

For storesøster sin del har hun kommet litt lengre i karrieren, og har nylig avsluttet to år som praktikant ved Den Norske Opera & Ballett.

– Nå jobber jeg frilans. Etter at jeg er ferdig med Tryllefløyten skal jeg ha rollen som Lauretta i Il tabarro og Gianni Schicchi av Puccini ved Den Norske Opera & Ballett til høsten. Ellers har jeg også løpet for de neste to årene klart, sier Vigdis.

– Så livet som frilans sanger går greit?

– Det er jo sånn at man må ut på mange auditioner, men når man begynner å få et navn og bli litt kjent i operamiljøet går det greiere.

– Og det føler du at du har?

– Både tiden som praktikant ved operaen og det at jeg har jobbet for flere distriktsoperaselskap har gjort at det er mange i Norge som vet hvem jeg er og hva jeg står for, sier Vigdis.

Saken fortsetter under bildet.

Vigdis og Sunniva Unsgård ser frem til å stå på scnen for an en fullsatt storsal iKimen kulturhus. Foto: Bjørn Fuldseth

– Det fineste publikummet

Nå gleder operasøstrene seg til seks forestillinger med Trylle-fløyten i Kimen.

– Det er helt fantastisk at man kan ha et sånt tilbud i Stjørdal, og stjørdalingene er privilegert over at man kan ha sånne oppsetninger i nærheten. Det kan vi takke Opera Trøndelag for gjennom en lang og målrettet jobb i mange år, sier Vigdis.

– Det er et fantastisk stjernelag av solister som er samlet i Stjørdal disse dagene. Det er en herlig gjeng å jobbe sammen med, og nå gleder vi oss bare til premiere. For det fineste publikummet er jo også her på Stjørdal, sier Sunniva.