Det er i år 40 år siden Jøssåen landsby ble etablert. I 39 av dem har Bjørn Morten Øyangen vært en del av bofellesskapet i Mostadmark.

– Jeg trives. Det som er bra er fellesskapet. At man bor sammen med folk og slipper å bo alene. Vi hjelper hverandre mye, sier Bjørn. 63-åringen hadde familien på besøk da landsbyen inviterte til festprogram og grillaften i anledning jubileet.

– Det har vært taler og gaveoverrekkelser. Varaordføreren (Ole Herman Sveian, journ.anm) var her. Nå blir det blir leker og dans utover kvelden, forteller Bjørn.

Innholdsrikt

Bofellesskapet har vokst i omfang siden han kom til Jøssåsen som 25-åring.

– Det har kommet til flere hus og en park, forklarer han og peker rundt seg på den idylliske eiendommen. Til daglig er han en av dem som står for gårdsdrifta med stell av storfe, sau, griser og det som ellers hører med. Bjørn liker å være i aktivitet og dagene er innholdsrike.

– Jeg jobber mye som frivillig. For eksempel på Olavsfestdagene der jeg er vakt. Jeg jobber også på Blues in Hell, Nidaros Blues og har vært med under World Cup i Granåsen.

– Jeg spiller fotball på Ranheim og driver med svømming på Helsesportslaget i gymsalen i Hommelvik, ramser han opp med et smil.

En livsstil

Birgit Hammer er medarbeider ved bofellesskapet og har vært med siden oppstarten  Det har vært 40 givende år.

– Det har gitt meg veldig mye. Det ene er at du lærer så mange mennesker å kjenne, i og med at medarbeidere kommer og går. Men det har også gitt meg en veldig toleranse og forståelse for andre mennesker. Bofellesskapet er mer livsstil enn jobb, forklarer hun.

– Jeg kom med tre små barn og mann og fikk et barn til mens jeg var her. Det som jeg synes var veldig greit var kombinasjonen av jobb og hjem, jeg var der hvis barna trengte meg. Jeg måtte jo gjøre visse oppgaver, men det var ikke noe problem at barna var rundt meg, utdyper hun. Gjensidighet er et stikkord.

Lærerikt

– Det som jeg har opplevd veldig sterkt er hvordan beboerne aksepterer oss medarbeidere, både om vi har en dårlig eller en god dag. De ser en for den man er, og aksepterer det. Jeg har lært mye av dem. Og de har sikkert lært en del av meg også, smiler hun.

Hun har aldri savnet A4-tilværelsen.

– Nei, egentlig ikke,for det har vært så mye fleksibilitet. Om jeg trengte en ettermiddag for å være med barna til tannlegen eller annet så kunne jeg gjøre det. I og med at det er en livsstil så kan man justere etter behov, forklarer hun.

I takt med endringer i rammebetingelser har også livet på Jøssåen endret seg i løpet av  årene.

Mye refleksjon

– Man er vel blitt mer bevisst på hva som er arbeid og hva som ikke er det. Får man i det hele tatt lov å bo her, med en sånn livsstil? Det handler om rettighetene til beboerne. Kan jeg gi noen en klem eller ikke? Ta i mot en klem? Hvor går grensene? Det er ikke så lett, reflekterer Birgit.

– Før kunne vi bare leve. Nå må vi tenke mer.

Samlet mange

Fredagens feiring åpnet med foredrag og kulturinnslag fra beboerne før det hele ble rundet av med grilling der menyen besto av egenprodusert kjøtt i ulike varianter. Også tidligere beboere og medarbeidere tok turen til Mostadmark  for å delta i feiringen.

– Det har vært en veldig spennende og fin dag, smiler Birgit Hammer.

Jøssåsen landsby er et bo- og arbeidsfellesskap for mennesker med særskilte behov. Landsbyen er en del av Camp Hill landsbystiftelse og ligger i Mostadmark. Jøssåsen har blant annet et eget bokverksted, et keramikkverksted og driver et biodynamisk gårdsbruk med eget gartneri. Landsbyen består av rundt 40 bofaste medarbeidere og beboere.