Det er rollen som husmann Rasmus Roten, tidligere spilt av Torstein Fosmo, unggutten fra Hommelvik har tatt på seg å fylle i årets oppsetning av den lokale musikalen.

Pål André Weisethaunet (18) er midt i eksamen ved Malvik videregående skole, men tar seg tid til en tur innom Karlslyst gård for å snakke litt om musikalen Carl Halck og planene han for de nærmeste par årene.

Som mange ungdommer fra Hommelvik har også han vært innom aktivitetene i Framlaget, og senere fått muligheten til å være med både i musikal og lokalrevy. Pål André har vært med i koret i de tre første utgavene av musikalen om den lokale godseier Carl Halck, som regjerte i Hommelvik rundt 1820.

Allsidig og talentfull

Han beskrives gjerne som allsidig og talentfull musiker og sanger. I januar i år ble Pål André, overraskende for ham selv, tildelt Ungdommens kulturpris, på 10.000 kroner, som deles ut av Bladet og Sparebank1.

I begrunnelsen het det blant annet at prisvinneren har representert Malvik på en eksepsjonell måte. At han tross sin unge alder har gjort seg bemerket i flere år ved å mestre flere instrumenter, og at han samtidig er en svært talentfull vokalist. Pål André har også med som skuespiller både i Hommelvikrevyen og Hommelvik Framlag.

– At jeg fikk kulturprisen kom som en overraskelse, men den kom godt med. Det virker som folk ble litt mer oppmerksom på at jeg driver med flere kulturaktiviteter, sier han.

Pål André har representert Malvik på en særdeles god måte flere ganger i Ungdommens kulturmønstring (UKM), både ved de lokale mønstringene og regionalt. Han har spilt flere instrumenter i korps og band, men har i dag ingen faste oppgaver som musiker.

– For meg er det fint å kunne drive med ulike ting. Det å være allsidig kan jo være positiv i mange sammenhenger, sier Pål André.

Saken fortsetter under bildet.

Pål André tror årets utgave av musikalen på Karlslyst gård blir bra. Foto: Trond Nøstberg

Stor rolle å fylle

Han har vært med i alle oppsetningene av musikalen Carl Halck, men skal for første gang fylle en av hovedrollene. Husmann Rasmus Roten har tidligere vært spilt av forestillingens opphavsmann og komponist, Torstein Fosmo.

– Det er en stor rolle du skal fylle etter Torstein?

– Selv om jeg har hatt noen roller i andre forestillinger er dette den største jeg har hatt. Regissør Arnulf Haga har sin oppfatning av hvordan rollen skal tolkes, men jeg får også påvirke litt hvordan Rasmus Roten skal fremstilles. Med helt ny regissør vil det jo bli noen flere endringer fra de tidligere forestillingene, sier Pål André.

– Rollen som Rasmus Roten passer stemmen min bra sangmessig, mener han.

– Er dere i dere i rute med øvingene før publikum kommer til Karlsyst gård?

– Vi har hatt noen øvingshelger, og det blir noen flere i juni. Den siste uka før vi skal spille de fem forestillingene i august blir nok en intens øvingsperiode med fullt fokus, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Husmann Rasmus Roten (Torstein Fosmo) og Karoline Holtermann (Sigrid V. Bøe) fra en tidligere oppsetning av musikalen Carl Halck. Foto: May E. Lund (arkiv

Folkehøgskole og garden

Nå i mai er han i ferd med å avslutte tre år med studiespesialisering ved Malvik videregående skole. Fra høsten skal Pål André gå ett år ved folkehøgskolen Trøndertun i Melhus, en skole som er kjent for å ha et svært godt musikkmiljø.

– Neste år blir det ett år på folkehøgskole, deretter skal jeg ett år i Garden. Etter det vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre. Men tenker litt på siviløkonomi eller Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk), sier Pål André Weisethaunet.