- Det hele begynte med at en Lions Club i Oslo avsluttet tilbudet med salg av brukte bøker og de tilbød andre klubber i landet å overta både ideen og boklageret.

Startet i fjøset

Lions Club i Stjørdal slo til og startet opp med salg av brukte bøker. Og 14. juni i 2013 ble de aller første bøkene solgt og det skjedde i fjøset til Roald Folvik. Båsene der hvor Dagros og Litago før hadde blitt foret og melket, ble nå fylt opp med et stort og variert utvalg av litteratur.

- Folk kom og handlet bøker, forteller Gunnar Ingul.

- Gode, rimelige bøker, og starten ble så bra at vi valgte å fortsette med boksalget. Og nå har vi altså holdt på i 15 år!

- Det er blitt noen bøker på disse åra?

- Det er nok blitt noen titusen. Men antallet har det vært umulig å holde rede på. Vi får inn store mengder med bøker hit og   leselystne kunder fyller opp plastposer med bøker når de handler, og da tar vi ofte betaling pr pose, sier Ingul

Flyttet 35.000 bøker

- Da vi flyttet fra Microplast og hit til Domus, hadde vi 35.000 bøker. Nå har vi 45.000 i hyllene. Så utvalget av bøker bare øker, sier John Gressetvold.

-Hvem er kundene?

- Det er kvinner og menn mellom 50 og 70 år. Vi savner de yngre  bokkjøperne. Men de sverger vel til elektroniske kilder.

Underveis har Lions boksalg skiftet husvære mange ganger. Fra bokdager under åpen himmel eller i telt på Torget. Videre til Stokkes gartneri via Bakkens Microplast og så, foreløpig til Domusbygget i mai i 2017.

- Det har vært mye arbeid med flytting, sier Ingul, men folk har stilt opp og fått bøkene transportert til nye lokaler.

- Du fant den jo, sier Margrete Hofstad til Gunnar Ingul om boka hun var ute etter. Mens Gurine Grendal leter etter en bok som hun har tenkt å lese lenge. Foto: Arnulf Gresseth

Kunder

Så kommer det kunder inn i utsalget. Margrete Hofstad og Gurine Grendal ser etter bøker. Margrete ser etter en bok av forfatteren Lucinda Riley med tittelen, «Jenta på klippen».

Boka blir fort funnet og Margrete spør på pris?

- Tretti kroner.

Hun leverer en hundrekroning.

- Er det noen som kan gi igjen, spør Ingul.

- Nei, det er det ikke.

- Hundre kroner for denne boka er billig, sier Margrete Hofstad, putter boka i veska og sier takk for handelen.

Det var da også en handel.

- Det er ikke så uvanlig at slikt skjer selv om vi har nok vekslepenger. Folk vet at pengene går til en god sak og de er ikke så nøye på at de skal ha igjen noen tiere, svarer Per Kvalheim som er klubbens kasserer.

- Ja, hvor mye penger får dere inn på boksalget?

- I driftsåret 2017 fikk vi inn 113.000 kr på boksalget, svarer Per Kvalheim.  Bokhandelen er vår viktigste inntektskilde.

Lokale bøker er populære

- Hva er tittelen på årets bestselger?

- Vi kan vel si det slik at det er de lokale bøkene det er mest spørsmål om. Torbjørn Foss sine bøker, for eks. går ut med det samme de kommer inn.

- Og hvert et øre går til en god sak?

- Her betyr uavkortet, uavkortet. Lions driver med holdningsskapende og forebyggende arbeid mot mobbing, rus og narkotika. Her i Stjørdal har vi tilstelning for enslige på juleaften. 17. mai har vi arrangement for pensjonister i rådhuset, og på nyttårsaften en hyggestund for beboerne på Halsen sykehjem.

- Torsdag 14. juni skal det jubileres. Hva skjer?

- Dagen markeres her i Domus. Midt i mellom bokreolene. Da frister vi med flere godbiter blant annet med pose og metersalg av bøker. Ekstra gode tilbud på samlede verker osv. Kaffekjelen og kakene blir stående framme og vi satser på mange og hyggelige bokprater den dagen, svarer Per Kvalheim, som er klubbens kasserer.