– Når jeg blir stor, skal jeg være smed og holde på med teknologi. Det bestemte jeg meg for for lenge siden. Ekstra morsomt var det at jeg fikk med meg det smeden laget da jeg så på, kunne Sander Dahle fortelle.

Allerede for tre år siden da Sander var med sine foreldre på et arrangement i Oppdal, besøkte han sin første smed. Dermed var han solgt. Siden da er det bare smed som gjelder, kanskje litt på grunn av Ray i Ninjago Lego som også er smed, får vi fortalt fra foreldrene til Sander som hadde en travel dag med å følge sønnen rundt på museumsområdet.

Mange aktiviteter

Svært mange barn og voksne var tilstede under den store museumsdagen. For utendørs i Prestegårdshagen var det en rekke aktiviteter å velge mellom for de yngste.

Emma (10) og Markus (7) Gundersen hadde nettopp laget ferdig hvert sitt hoppetau ved å benytte repslaging. Resultat ble et solid trelags hoppetau, som representanter fra Norges Husflidlag hadde vist dem.

– Dette ble helt supre hoppetau! De kommer vi til å bruke kjempemye, jublet Emma og Markus etter at de fikk prøvd de solide hoppetauene sine.

Saken fortsetter under bildet.

Markus og Emma Gundersen var godt fornøyde med de ny hoppetauene de nettopp hadde fått laget. Foto: Einar Hugnes

Populært med dyr

Dyrene var populære, og særlig hestene trakk mange ivrige tilskuere. Linnea Østmo Furunes (9) fikk sitte på bak i vogna som hesten Nylandsblessa trakk. Etter endt kjøretur måtte hun foran og hilse nærmere på hesten sammen med mamma Lena Østhus.

Mange barn fikk matet de ukes gamle kalvene, mens andre gikk en tur med en av dem i bånd. Hektisk var det også hos Anniken og Rikard Ottesen. De lot barna sitte i sal på hesteryggen mens de gikk en tur med hestene rundt i hagen.

Saken fortsetter under bildet.

Linnea Østmo Furunes og mamma Lena Østmo måtte hilse litt ekstra på hesten Nylandsblessa. Bak dem står Emilie Østmo Kvalvik og Johan Østmo Furunes. Foto: Einar Hugnes

Karameller i kanon

Ekstra populært denne gangen var det da Stein Are Karlsen fra Christiansten Artillerie Compagnie ladet en av kanonene med karameller. Ivrige barn sikret seg noen karameller da de regnet ned over dem.

Nå foregikk det ikke bare aktiviteter inne i Prestegårdshagen under museumsdagen. Både i og utenfor de mange husene som hører med til museet og i Hæsjgata var det en rekke utstillinger og aktiviteter.

Sommerutstillingene

Flere benyttet deler av dagen til å se nærmere på de tre flotte sommerutstillingene i fjøset: «Da karolinerne kom», «Vel blåst!» og «Forskeren».

Inne hos Eldbjørg Grendal fikk mange smakt det gode flatbrødet hun laget. Da undertegnede fikk en smakebit av det ferske flatbrødet, sa hun:

– Det e itj nå som heite ferskt flatbrød. Det heite nybakt flatbrød!