Lørdag 20. oktober 1951 barket hommelvikinger og tilreisende fiskere sammen i Folkets Hus. Nøyaktig 67 år senere settes musikkspillet Sildslaget opp på åstedet.

Historie

På dagens pressekonferanse kunne Torstein Fosmo sammen med Viggo Valle presentere historien om slagsmålet og gi en liten smakebit hva publikum kan vente på forestillingen som har premiere 20. oktober.

– Slåssingen under Sildslaget er i utganspunktet ikke noe egnet for teater og vi måte finne et bakteppe. Og det synes jeg vi har klart. Vi tar utgangspunkt i en familie på tre. Det er mor, Jonetta, spilt av Mildred Marita Ramberg Røthe som er hjemmeværende. Hun har en mann, som er formann i Mannskoret, Arvid Andersen, spilt av Børge Sneisen. Sammen har de har datteren Andrea. Hun nykonfirmert og skal på sin første fest. Hun skal treffe en som er fisker, selvfølgelig. Under reserachen fant vi ut at de jentene som var sammen med fiskere, fikk ikke noe positivt rykte. «Dæm som går på båtan», var en slengbemerkning. Rolleinnehaveren som skal spille Andrea er ikke klar ennå. Men fiskeren fra Råkvågen, skal spilles av Sivert Jullumstrø. Han er mye brukt som musikalsanger og sanger for øvrig.

Humor

Fosmo fortalte at de har lagt opp til at det skal være et artig stykke. Mye lettere tone enn det som utspilte seg i Hommelvik.

– Politimann Sigurd Lindboe skal spilles av Kjell Ivar Østerås og politimann Bjerkan skal spilles av Jo Arne Fosmo. Fra fiskebåten har vi et ektepar hvor kjerringa så seg nødt til å være på grunn av at mannen var så gloheit på damer. Hun skal spilles av Åshild Rønne,  som har vært med i Skaun Artikalleri. Mannen hennes, med navnet Svettlukt Anders, skal spilles av Svein Terje Aspen.

Proletarteateret har også fått med unge aktører.

- Vi har tre venninner av Andrea. De skal spilles av tre jenter med bakgrunn fra Framlaget. De spilles av Kristin Nybrodahl, Lina Hammer og Dina Iversen .

Viggo Valle og Torstein Fosmo kunne overrekket den føste billetten til ordfører Ingrid Aune. Foto: Richard Bakken