Rundt klokken 17 på ettermiddagen ble tradisjonen tro sentrum fylt opp av bilentusiaster og andre skuelystne for en feiring av den amerkanske najonaldagen.

Slik har det vært i mange år, og dagen er en merkedag, forteller Gudmund Olsen; utflyttet malviking bosatt på Hølonda.

– Sparke i dekk og lyg

– Dagen betyr mye, både for meg - men også for Amcar-miljøet generelt. Dette er en dag vi ser frem til, det har blitt en dag de fleste med Amcar krysser av. Hit skal dem. 4. juli i Hommelvik, det er plottet inn tidlig på året. Her går vi går rundt og “sparke i dekk og lyg” , ler Gudmund. Både han og kona Grete kommer opprinnelig fra Malvik.

– Jeg flyttet for 40 år siden og vi kommer tilbake hvert år jeg og kona. Det er trivelig. Vi kikker oss rundt og snakker med folk. Hun er fra Vikhammer og jeg er fra Midtsand. Vi synes det er moro å komme hit og treffe kjentfolk, bedyrer han.

Lastebil-entusiast

Gudmund er pensjonert gårdbruker og bruker mye av tida på bil, som han har flere av, de fleste amerikanske. I år stilte han med en doning som valgte oppsikt i finværet gjennom sentrum av Hommelvik

– Det er en Peterbilt, som er en amerikansk trekkvogn. Det er en 1984-modell så det er en veteran. Den ble brukt til langtransport i USA. Jeg er utdannet lastebilmekaniker og jobbet som det i mine første yrkesår og har hatt sansen for lastebil hele livet. Da sjansen bød seg tok jeg denne hjem fra USA i 2013. Jeg har jobbet med den i fire år, gått over hele bilen og fikk den registrert i fjor. Det var mye jobb med hellakkering til slutt, forteller han.

Folksomt

Det var som alltid svært mye folk i Hommelvik onsdag, om enn hakket mindre enn fjorårets 4. juli-arrangement, som likevel kom litt i skyggen av NRKs Sommertoget som gjestet Hommelvik samme kveld.

– Sommertoget stjal all oppmerkomheten så vi med Amcar var veldig misfornøyde i fjor. Vi håper det blir bedre i år, og det ser ut som det blir. Vi har vært her i mange herrens år med andre biler og hatt det veldig fint, sier Gudmund.

Det er Cafe Rampa som er lokal arrangør av det årlige Amcar-treffet. Også i år var det uteservering og stor stemning utenfor restauranten i det flotte sommerværet.