Ina Teresa Winter fra Stjørdal og fire andre danserne viste da også et ekte samfunnsengasjement fra scenen.

Ina Teresa Winther og Kristina Elise Lefstad grunnla Heilar Dansekompani sist høst. Prosjekt Holmgang er deres første oppsetting. Den mottok økonomisk støtte fra Stjørdal kommune.

Dermed ble det naturlig å sette opp stykket i Stjørdal og Lokstallen ble valgt som arena. Det skulle vise seg å være et særdeles godt valg.

Inne i den lyse Lokstallen bestod scenen av de nakne og hvite veggene, taket og golvet i nær halvparten av salen. Med kraftige lyskastere oppstod mange skygger av danserne, noe som forsterket danseinntrykkene i dette stykket.

Du må ikke sove

Utgangspunktet for Prosjekt Holmgang var Arnulf Øverland sitt dikt ”Du må ikke sove” fra 1937. Mange av dansene vi fikk oppleve var da også om nettopp dette temaet. Å godta hendelser i historien uten selv å bli engasjert, kan være farlig.

”Du skal ikkje sitte trygt i din heim og seie sørgelig, stakkars dei” ble gjentatt mange ganger i den ene dansen. I andre av dansene hørte vi både Hitler, Trump og Puttin uttale seg. Danserne vrei og snodde på seg rundt på scenen i den ene kampen etter den andre for en mer rettferdig verden.

Først i siste dans fikk vi sett noe annerledes, og ei tro på framtida. Da hørte vi deler av Kong Haralds tale som han holdt under kongeparets hagefest 1. september 2016. Der sa Kongen blant annet (sitat): ”Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting”.

Dermed endte det hele med danserne som har tro på framtida, bare man er samfunnsengasjerte, og ikke lar seg pasifisere av det som skjer rundt i verden.

Forstillinga endte da også med en dans der de fem danserne uttrykte stor gled og tro på nettopp framtida.

Forestillinga engasjerte

Dette ble ei forestilling som publikum satte stor pris på, og som virkelig engasjerte. De fem danserne var da også tilstede da publikum forlot Lokstallen. De høstet dermed mange direkte lovord fra sitt publikum.

Ina var den av de fem som mottok flest klemmer. Ikke så rart da mange som kjente henne godt fra før, hadde tatt turen til Lokstallen lørdag ettermiddag.

Ina og Kristina Elise hadde med seg tre andre dansere til forestillingene i Lokstallen. Det var Bodil Vikane Hindrum, Emily Selina Smith og Andrea Dahl. Alle har det til felles at de enten går på eller er ferdige med studier ved Norges Dansehøyskole (NDH) i Oslo.

Åpne øynene

- Vi prøver å få folk til å åpne øynene og ikke være likegyldige til det som skjer. Da holder det ikke bare å sitte hjemme. Denne forestillinga har vi jobbet mye med før den ble ferdig. I tillegg til konserter her og i Oslo, har vi allerede en avtale om å vise den i Ålesund. Vi satser på innpass også andre steder, forteller Ina.

Selv har hun fått jobb som dansepedagog ved Norsk Ballettinstitutt i Oslo fra høsten av. I tillegg vil hun bruke tida framover sammen med kollega Kristina Elise Lefstad i Heilar Dansekompani.

- Jeg vil prøve å leve av dansen så lenge jeg synes det er givende, og ser for meg en framtid med dans i jobbsammenheng. Dermed blir jeg nok fortsatt bosatt i Oslo. Det var ekstra inspirerende å få sette opp stykket vårt i Stjørdal. Kjekt å være hjemme igjen, smilte Ina Teresa Winter i solskinnet utenfor Lokstallen sist lørdag.

Ina Teresa Winter fikk vist fram sitt store dansetalent i flere av dansene. Foto: Einar Hugnes