Ljom-vokalist, Kjersti Kveli, ville finne seg en trivelig hobbysyssel da hun nylig flyttet til Hommelvik. Etter å ha undersøkt Fjølstadtrøa husmansplass og Malvik historielags dugnadsinnsats der, fikk hun en musikalsk idé.

– Jeg oppdaget plassen ut i fra egeninteresse, og hadde egentlig veldig lyst til å bidra i dugnadene der. Men så gikk det opp for meg at Fjølstadtrøa og Ljom hadde vært en god match, forklarer Kveli.

Dobbel-debut

Dette er første gang Snåsa-bandet Ljom opptrer i Malvik, samtidig som det er første gang det arrangeres en slik konsert ved Fjølstadtrøa den 24. juli.

– Vi har aldri spilt i Malvik før, så dette blir debuten vår. Fjølstadtrøa fortjener oppmerksomheten, og det var på høy tid å få i gang deres første konsert, mener Kveli.

Ljom er ikke et tradisjonelt folkemusikkband, og spiller sjangeroverskridende musikk som inkluderer jazz, samtidsmusikk, klassisk og folkemusikk. På plata "Seterkauk" lagde gruppa nye komposisjoner basert på kaukerog kulokker fra hjemkommunen Snåsa, noe som besøkende ved husmannsplassen får oppleve 24. juli.

– Mange tenker nok jazz og kulokk når de hører musikken vår, men det er en blanding av mye forskjellig.

– På vår siste plate, "Stundom", gjenbrukte vi historisk materiale fra lokale kunstnere, mens vi diktet ny musikk rundt dette og ga det en ny ramme. Selv om vi i bunn og grunn spiller folkemusikk, er det naturlig for oss i bandet å ta i bruk kunnskapene våre om andre stilarter.

Saken fortsetter under bildet.

Fjølstadtrøa husmannsplass drives på frivillig basis av Malvik historielag, og gjennomgår mange dugnader i året. Foto: Marianne Zeiner Aarstrand

Gamle bygg gir autentisk lyd

Kveli forteller at de helst vil spille på husmannsplasser, om de får lov.

– Opplevelsen av musikken vår blir mer riktig når vi spiller på husmannsplasser, setre, gårder og gamle plasser med sjel og historie. I slike settinger skapes det blant annet gjenklang i gamle trevegger, og dette gir en autentisk lyd til musikken vår. Da skapes det en stemning hvor det er lettere å fortelle en historie.

Ifølge Kveli er Fjølstadtrøa en egnet plass å opptre.

– Husmannsplassen har et utrolig potensial.

Kritisk punkt i bandlivet

Sommerkonserten vil foregå utendørs, ifølge Kveli.

– Vi har gjennomført konserter i dårlig vær før, så jeg tror dette vil gå bra uansett hva værmeldingen viser. Blir det skikkelig ille så må vi vurdere situasjonen, sier hun.

Det som oppleves som mer kritisk enn været, er bandets fremtidige inntekt.

– Vi har kommet til det tidspunktet der folk begynner å bli såpass etablerte at de må tjene noe for å bli værende i bandet, forteller Kveli.

– Dette er et kritisk punkt i bandets liv, og derfor kan vi ikke koste på oss å spille gratis lenger.

Hun legger til at sommerkonserten vil bli tilnærmet gratis når man sammmenligner bandets konsertutgifter med de lave billettprisene for voksne, pensjonister og barn.

– Vi spiller en viktig musikkart som er i ferd med å dø ut. Med tanke på at den er utrydningstruet er det ekstra viktig at vi spiller i tråd med ideologien vår.

Vil nå ut til folket

– Vi har tidligere hatt musikkinnslag med trekkspill, i tillegg til blomstervandring og foredrag. Vi har derimot aldri hatt en slik konsert før, forteller Marianne Zeiner Aarstrand, leder i Malvik historielag.

– Kveli overbeviste oss om at Ljom sitt musikalske innslag er passende på husmannsplassen, når det kommer til fasilitetene våre med utedo og plastikkstoler til publikum.

Aarstrand forteller at museumet vil nå ut til større deler av befolkningen, inkludert den yngre generasjonen.

– Vi vil nå ut til større deler av befolkning enn våre vante gjester. Fjølstadtrøa er preget av god pensjonistinnsats i forbindelse med dugnadene våre, men vi trenger også å få inn nye krefter.

Hun beskriver Ljom-konserten som en vinn-vinn-situasjon.

– Dette blir spennende, og jeg gleder meg veldig. Vi på Fjølstadtrøa vil vise oss frem litt, vi også.