Torstein Fosmo var ferieavløser og gårdsgutt hos onkel Tore på Karlslyst gård da han fikk ideen til musikalen om Carl Halck. Det var historiene onkelen fortalte om gårdens omstridte grunnlegger som fascinerte og la grunnlaget for det som tre ganger har vært en publikumssuksess med utsolgte forestillinger.

Sammen med kameraten Magnus Teigseth Morken og regissør Rakel Sivertsen dramatiserte Torstein historien og skrev musikken og teksten. De tre ble tildelt Malvik kommunes kulturpris året etter urpremieren på forestillingen. Senere har de mottatt mye heder og ære for dramatiseringen av historien om godseieren og gründeren som la mye av grunnlaget for industristedet Hommelvik.

Husmann Rasmus

I de tre første oppsetningene fylte den allsidige tenoren rollen som husmannen Rasmus Roten. Hovedrollen som godseieren er det Lars Eggen som har hatt i de tidligere forestillingene. Den rollen overtar Fosmo i årets oppsetning.

Godseier Carl Halck, i Trostein Fosmos skikkelse, får en mye tydeligere hovedrolle i årets utgave av musikalen på Karlslyst gård.

– Regissør Arnulf Haga har gjort store grep med årets forestilling. Publikum får oppleve en mye tydeligere Carl Halck med en langt større plass og en større hovedrolle i sin egen forestilling. Mye er spisset og årets utgave har scener med mer spenning og nerve, sier Fosmo.

– Vi har nok ikke fått godt nok ut til publikum at det blir en helt ny forestilling. Carl Halck er ikke gjenkjennbar for dem som så oppsetningen i 2011. Det blir noen flere sterke scener i løpet av kvelden. Blant annet har husholdersken, Regine, som tidligere var en birolle, en mer sentral rolle. Hun er den eneste som bryr som om mennesket Carl Halck, forklarer Fosmo.

Har gjort endringer

Han har ingen problemer med at forestillingen har gjennomgått store endringer under Hagas regi.

– Arnulf Haga er opptatt av hva som er viktig for stykket, han er klar og tydelig og vi er svært glade for at ville ta på seg oppgaven som regissør, sier Fosmo

– Haga har ikke vært på Karlslyst for å se Carl Halck, han har bare sett videoversjonen og hadde noen klare og tydelige krav til oss før han takket ja til å bli med på laget. Haga kommer inn og ser på forestillingen med nye, friske øyne. I de tidligere oppsetningene har vi også gjort endringer fra det første året. Ingen ting er hellig og jeg har ikke noe problem med at Carl Halck utvikles. Vi kan ikke spille en forestilling som folk blir lei av, og vi vil ikke gjøre samme feilen som Steinvikholmen som hadde samme regissør i 14 år. Da blir det nødvendigvis kritikk når en ny regissør etter så lang tid kommer inn med nye ideer, mener Fosmo.

Mye større

Hvert år har interessen vært slik at antallet billetter er blitt økt for å få plass til alle som vil oppleve musikalen.

–Dette har blitt mye større enn det vi så for oss det første året. Vi har hver gang solgt flere plasser enn vi har hatt billetter. I år er antallet publikumsplasser økt med 40 på hver forestilling. I tillegg spiller vi en ekstra forstilling, noe som betyr at vi håper på fem fulle publikumstribuner. Det vil si at vi må selge 1.760 billetter totalt, sier Fosmo.

Bruker nesten all fritid

– De som er med må bruke store deler av sommeren på øvelser og de fem forestillingene. Går det greit å få folk til å være med?

– Vi har hver gang opplevd god oppslutning. Det har ikke vært noen problemer med å få folk til å stille opp og delta. Her er det med mange familier der både barn og voksne bruker neste all fritid her på Karlslyst de siste dagene og ukene før premieren selv om det er midt i ferietiden. Men vi skulle gjerne ha hatt med enda flere fra Ytre Malvik, sier Fosmo.

Mange planer

Planen har vært at Karlslyst Musikkteater skal sette opp musikalen om gårdens grunnlegger hvert andre år. Men det er en krevende oppsetning som involverer et par hundre frivillige.

– Det har vært planene å sette opp denne forestillingen hvert andre år. Men akkurat nå de siste dagene før premieren er ikke det vi tenker mest på. Nå vil vi avvente årets forestillinger før vi bestemmer framtiden. Kanskje blir det til at vi legger bort Carl Halck noen år, og ser på andre ting som kan gjøres her på Karlslyst gård. Musikkteateret vil leve videre og det er flere ideer om andre forestillinger eller konserter. Det er god akustikk i gårdstunet som passer til flere kunstformer, sier Fosmo, som innrømmer at øvelsene til hovedrollen som Carl Halck er krevende.

– Jeg blir fysisk sliten fordi denne rollen krever mye. Men jeg tror årets oppsetning blir bra, sier Fosmo, som ikke frykter regnvær de neste dagene.

– Litt regn gjør ikke noe, det må vi bare være forberedt på når vi spiller utendørs, sier han.

Torstein Fosmo (i midten) har fylt rollen som husmann Rasmus Roten i de tre første oppsetningene av musikalen. Foto: Odd Rune Wang