Mari Moe Krysinska gleder seg til å ta publikum med på et annerledes teaterstykke i det hun mener er en annerledes by.

– Vi synes Stjørdal er litt annerledes enn mange andre byer på denne størrelsen i Trødelag. Mange andre byer lager teater om og med seg selv. Jeg har vært med på slike teater både i Steinkjer sentrum, Levanger og Verdal. Men Stjørdal er litt annerledes, så her har vi tenkt veldig annerledes, sier Krysinska.

Hun forteller om en magisk tur gjennom sentrum hvor de blander vandreteater, bussteater og kafeteater i en salig miks.

Annerledes by

– Vi følger ei historie som er løselig basert på «Odyssen» av Homer.

I møte med underlige vesen og gjennom å kjempe seg gjennom store utfordringer finner Odysses gradvis frem til seg selv. Nå står Stjørdal for tur.

– Man trenger overhode ikke kunne historien i Odyseen for å få med seg noe. Så det er ingen grunn til å nilese Odyseen før man kommer. Folk trenger bare bussbilletten som de kjøper på Kimen kulturhus, og møte opp på den berømte taggen "Hvor har du vert i hele mitt liv?" ved pumphuset på Halsøen.

Musikken blir komponert og spilt av Trondheim Sinfonietta. De skal også være med på bussen.

– Hvor mange er det egentlig plass til på bussen?

– Det er plass til 40 per tur. Det blir syv turer til sammen. Det er flere forestillinger som er solgt ut allerede, så folk bør ikke satse på å møte opp uten billett, råder Krysinska.

Meysam Abbas Hosseini og Mari Moe Krysinska gleder seg til å ta stjørdalinger med på en en teater-busstur som viser et annerledes Stjørdal. Foto: Bjørn Fuldseth

– Ordføreren snakker om Stjørdal som annerledesbyen, men dere tenker kanskje ikke på eiendomsskatt. Hva er det dere mener er annerledes med Stjørdal?

– Vi som jobber med dette synes det som er annerledes med Stjørdal er den morsomme og flotte miksen av folk som bor her. Litt på grunn av Trondheim, og at det bor så mange folk som jobber i Trondheim her. I tillegg har vi folk fra nesten 100 land som bor i Stjørdal, og dette forsøker vi å reflektere. Stjørdal er en veldig internasjonal kommune, og det er miksen av folk som gjør Stjørdal til en annerledes by. Blandingen av de som har bodd her kjempelenge og de som nettopp har flyttet hit fra andre steder i Norge og fra resten av verden, sier hun.

Ikke historisk

Krysinska understreker at dette ikke blir «spelet om Stjørdal».

– Det er ikke et tilbakeskuende stykke. Det et et bilde på samtiden eller en parallell virkelighet og alle de magiske tingene som skjer og som kan skje. Det er verken et historisk eller et realistisk stykke, sier hun.

Hun tror at de som går på bussen kommer til å bli overrasket .

– Men jeg tror de blir positivt overrasket. Dette blir en veldig annerledes opplevelse. Du møter greske guder som plutselig bor på Stjørdal. Hele turen varer halvannen time, og de fleste møter man her og der i løpet av bussturen. Og så er det selvfølgelig en klassisk fjæringenbuss som jeg forstår er et nostaligsk symbol på Stjørdal. På turen møter man historien til Stjørdal i de elementene vi bruker og de stedene vi skal til. Men vi bruker de på en ny måte.

Teaterstykket eller bussturen, har premiere tirsdag 14 august, og Krysinska opplyser at det i forbindelse med stykket vil det bli pop up kunstverksted og kunstutstilling på Smilet kafé og Lokstallen.

Ja hvor har du vært hele livet? Kanskje du får svar på turen.