Vil fremme opera-interessen i hele Trøndelag

– Endelig har vi fått en venneforening for Opera Trøndelag. Det er på høy tid, sier Nina Sætherhaug.

Styret i Opera Trøndelags Venner var samlet denne uka. Fta venstre: Herbjørn Skjervold, Ole Myrbekk, Randi Spets, Kåre Bjørkøy, Anne-Kathrine Momyr, Nina Sætherhaug, Kristi Aarethun og Paul Hellandsvik.   Foto: Jan Erik Sundøy

Kultur

Sammen med resten av styret i den nye venneforeningen var hun samlet for å planlegge lanseringsfesten og veien videre for Opera Trøndelags Venner (OTV) i forrige uke.

– Selv studerte jeg klassisk sang i Sverige. Der var det veldig vanlig med denne typen venneforeninger. Nå er det utrolig positivt at vi får en venneforening i Stjørdal og Trøndelag, s om kan bidra til å forvalte den økte operainteressen som er skapt i regionen gjennom 25 år med opera i Stjørdal, sier Sætherhaug.

Lanseringsfest

Den 17. oktober sparkes det hele i gang med en lanseringsfest i Lokstallen.

– Her vil det blant annet bli et foredrag med Astrid Vikaune og tiden fra Lucie på Steinvikholmen og fram til nå, der også Randi Spets forteller om veien fra Steinvikholm Musikkteater og fram til Opera Trøndelag. Det blir også et kunstnerisk innslag med meg selv og Kåre Bjørkøy.

– Hva skal dere synge?

– Det blir litt fra Carmen, noe fra Paliacci og litt Evert Taube. Så det skal bli et ganske lett program denne kvelden, sier Sætherhaug.

På lanseringsfesten blir det også informert mer om tanken bak venneforeningen, og inngangsbilletten til arrangementet gir også medlemskap ut året.

Turer og arrangement

– Hvordan vil dere jobbe for å fremme operainteressen i regionen?

– Vi tenker oss å ha en arrangementsplan på hjemmesiden vår. Her vil det legges ut alt av operarelaterte arrangement i regionen. Både fra arrangement i regi av Opera Trøndelag og andre aktører, men også egne arrangement.

– Skal dere også ha konserter i egen regi?

– Vi har en tanke om å ha egne arrangement for våre medlemmer. Blant annet planlegger vi en introduksjonskveld til Sound of Music i forkant av Opera Trøndelag og kulturskolens oppsetning i Kimen i mars. Her er det snakk om å bli kjent med musikken i musikalen. En kveld med mye musikk og allsang.

Venneforeningen vil også arrangere turer med jevne mellomrom. De første går allerede nå i oktober til operaen Gianni Schicci i Den Norske Opera i Oslo.

– Der er det en gruppe som reiser ned for å oppleve Vigdis Unsgård i rollen som Lauretta. Denne typen turer er noe venneforeningen ser for seg å arrangere med jevne mellomrom, sier Nina Sætherhaug.

– Har satt Stjørdal på kartet

Herbjørn Skjervold er styreleder i den nystiftede venneforeningen.

– Dette var i utgangspunktet et initiativ fra den tidligere lederen i Opera Trøndelag gjennom flere år, Thor Glad Jacobsen, som gikk bort tidligere i år. Jeg ble spurt om jeg ville gå inn i styret, og med en mangeårig interesse for opera, synes jeg det er flott å bidra til å få i gang denne venneforeningen, sier Herbjørn Skjervold.

Sammen med seg i styret har han Nina Sætherhaug, Anne-Kathrine Momyr, Kristi Aarethun, Kåre Bjørkøy, Ole Myrbekk og Paul Hellandsvik.

– Gjennom mange år har operamiljøet i byen bidratt til å sette Stjørdal på kartet som en operaby. Både gjennom mange flotte oppsetninger på Steinvikholmen, Prestegårdshagen og på Kimen og gjennom at mange har hatt Opera Trøndelag som springbrett ut i profesjonell operasang. Dette vil vi bidra til at fortsetter gjennom denne venneforeningen, sier Herbjørn Skjervold.