– Vi gleder oss hvert år

Folket satte pris på at julemessen var tilbake på Jøssåsen.

Det var også lagt inn allsangen. Foto: May E. Lund 

F.v. Rune Holte Mack, Bjørn Morten Øyangen og Johannes Stöhr var i godt humør under Jøssåsens julemesse. Foto: May E. Lund 

Kultur

Lørdag holdte Jøssåsen landsby sin årlige julemesse, og etter to år med julemesse i Torggården i Hommelvik, var den endelig tilbake på Jøssåsen. Landsbyen var blitt pyntet til jul, og på julemessen kunne man blant annet finne saft, syltetøy, engler, luer og votter, keramikk, tresløyd, og mye mer.

Johannes Stöhr, som er daglig leder på Jøssåsen, fortalte at de er glade for å ha julemessen tilbake på Jøssåsen. Tilbakemeldingene fra besøkende var også udelt positive.

Et prøveprosjekt

Han forklarer at julemesse i Hommelvik var et prøveprosjekt.

– Da vi hadde det i Hommelvik var det kanskje litt mer salgsfokus. Vi ønsker jo å vise frem Jøssåsen.

Den litt lengre kjøreturen til Mostadmark var det ikke mange som lot seg skremme av.

– Den første timen etter vi åpnet var det stappfullt. Det sto biler parkert langt nedover veien. Så det er ikke noe mindre enn før. Det hjelper jo også at det er bare veier.

Alltid koselig

Forberedelsene til julemessen foregår året rundt på Jøssåsen, men i år har de også hatt juleverksted i fire uker i forkant.

Jøssåsen Landsby er et bo- og arbeidsfelleskap i Mostadmark. I bofellesskapet bor mennesker med spesielle behov sammen med medarbeidere og deres familier. Landsbyen driver biodynamisk gård og gartneri, vevstue, keramikkverksted, snekkeri og bokverksted.

Hjemmelagde engler var blant noe av det man fant på julemessen. Foto: May E. Lund 

 

Rune Holte Mack, som er beboer på Jøssåsen, var en av de som tok del i juleverkstedet, og blant annet jobbet med keramikk.

– Det var ikke veldig vanskelig. Det gikk stort sett bra, forteller Rune.

– Julemessen er alltid koselig. Vi gleder oss hvert år.

Gleder seg til julaften i landsbyen

Rune og Bjørn Morten Øyangen, som også er beboer på Jøssåsen, gleder seg til julaften i landsbyen.

– Alle pleier å spise sammen i kantina, forteller Bjørn Morten. Medarbeidere fra flere land sørger for internasjonal stemning også rundt matbordet.

– Det er mye forskjellige folk her, så vi pleier å ha mye forskjellig julemat.

De pleier også å ha et julespill på Jøssåsen på julaften. Det er også tradisjon for beboerne å ha et julespill i Hommelvik kirke før jul, som både Rune og Bjørn Morten skal være med på.