Holder sommerutstilling med historisk snert

Årets utstillere på Hegra Festning er i full gang med å sette opp utstillingen i "rødhuset". Fra venstre: Heidrun Kringen, Joakim Korstad og Eli Stav.   Foto: Bjørn Fuldseth

Kultur

For fjerde året på rad stiller vevkunstner Heidrun Kringen med spennende kunstutstilling på Hegra Festning, dette året med billedkunstner Eli Stav fra Melhus som gjesteutstiller.

– Dette blir mitt fjerde år med kunstutstilling på Hegra festning, men jeg har jobbet som kunstner siden 1982 forteller Heidrun Kringen.

Før det hadde Kringen flere somre med utstillinger ved Den gamle skole i Hegra.


– Interessen for den lokale historien har ikke minket med åra

Jon Leifall tok initiativet og Nils Trøite ble første leder. Nå styres laget av Ellen Gjersing og hun var deltaker på stiftelsesmøtet.

 

Vakker kunst

Blant vakre maleri og vev-kunst stiller Heidrun også ut historiske skatter fra 17- og 1800-tallet.

– Det vil være en del kunst fra tidligere år, men også mye nytt. Jeg har blant annet lagd en del grovere bilder i ull.

Heidrun har også med seg et bilde av Ellinor Flor, som hun i sin tid kjøpte for pengene hun fikk da hun mottok Stjørdal kommunes kulturpris.

– Dette bildet kalles Tvangstrøya. Det er et stygt bilde, men det traff meg, så jeg måtte bare ha det. Bakgrunnen på det bildet består av en del blomster, som jeg har hentet inspirasjon fra, og lagd en del små vevde blomsterbilder, som er årets suvenir fra utstillingen på festningen, sier Kringen.


Korstad-brødrene fikk årspris:

– De ble nærmest verdenskjent etter at de fant den såkalte skatten på et jorde

Fikk årsprisen i Hegra historielag for sin innsats med metalldetektor på jordene i Hegra.

 

Historiske skatter

De historiske skattene ble funnet etter søk med metalldetektor, som ble utført av Joakim Korstad, som er kjent som en av metalldetektorbrødrene som i fjor gjorde et av de største bronsealderfunnene i Norge de senere årene.

– Denne gangen er det knapper fra middelalderen som er blitt funnet på gårder rundt om i Hegra som stilles ut. Jeg har vært så heldig å få noen av disse historiske skattene til utstillingen. Jeg har også fått en del gamle mynter, som er montert på steiner, og som skal selges på festningen i sommer, sier Heidrun Kringen.


Norges største bronsealderfunn gjort i Hegra i helga

Det er aldri funnet så mange økser i samme depot i Norge som i Stjørdal. Funnet blir beskrevet som sensasjonelt.

 

Gjesteutstilleren

Eli Stav stiller ut og selger selvmalte maleri som er blitt laget i maleverkstedet hennes på Melhus.

– Jeg bruker ofte fugler og hender som symbol i maleriene mine. Jeg ønsker å lage bilder som skal gi inntrykk sier Eli Stav.

Utstillingen åpner torsdag 30. juni, og blir åpen hver helg, og på forespørsel, hele sommeren.